luni, 31 ianuarie 2011

Prea multe javre ordinare in tara asta!

***
Sa fim sinceri cu noi insine; referitor la circul actual din aceasta tara, noi, romanii, nici nu meritam mai mult. Cu cea ce ne confruntam noi acum, cu aceasta situatie care pare fara iesire, cu disperarea oamenilor pentru a razbi in ziua de maine, cu nesimtirea din partea guvernantilor, pe care o constatam zi de zi, ora de ora, cu sentimentul neimplinirii plenare, cu menajeria din fruntea tarii, noi romanii am decis sa coabitam. In momentele decisive pentru tara, atunci cand parerea noastra, optiunea noastra personala ar fi putut indrepta destinul acestei tari, atunci am ales prost. Majoritatea. Marea majoritate. De la Duminica Orbului, din acea luna mai al anului 1990 si pana in seara zilei de 6 decembrie 2009, trecand prin mineriade, lovituri de palat si alte asemenea incercari, romanii si-au aratat limitele in intelegerea realitatilor imediate.

Mi-e scârba de scârna care se revarsa zilnic, valuri-valuri, in viata publica romaneasca. Mi-e scarba de indivizii care o consuma pe post de mic-dejun, prânz sau chiar cină. Spiritele rector ale acestei natiuni exceleaza prin absenta. In mocirla romaneasca doar porcii prospera. Se ingrasa, devin mai puternici in fiecare zi. Ei sunt in mediul lor, in climatul propice pe care, cu mare grija si cu complicitatea naivilor si l-au construit. Mi-e lehamite sa mai explic realitatea celor care poarta obiectul de deasupra gatului doar pentru ca apa de ploaie sa nu li-l inunde. Mi-e ciuda ca nu am reusit mai mult in incercarea de a convinge. E vina noastra, a acelora care au proprietatea cuvantului si stapanesc sensurile verbului in limba romana.

Oare ce blestem a fost aruncat asupra acestui popor? De ce suntem atat de limitati in a intelege adevarurile si de ce ne scapa atat de usor sensurile reale ale problemelor cu care ne confruntam? De ce preluam de la porci comportamentul zoios, de ce renuntam atat de usor la ratiune, la gandirea critica,  singurele caracteristici care ne mai diferentiaza de animale? De ce suntem indemnati subliminal sa adoptam asemenea comportamente? Prea putini oameni au mai ramas in aceasta tara. Dar au proliferat javrele. Javrele ordinare!

duminică, 30 ianuarie 2011

Chimie si viitoare pipițe. Olimpiada si Funeriu

***
In acest week-end a debutat la Timisoara Olimpiada Nationala de Chimie. Marea vedeta a fost insusi ministrul Educatiei, Daniel Funebru...asta, Funeriu. Omul cu pixelul albastru, titanul Invatamantului romanesc, Muclesul din strada Gen. Berthelot 28-30, a avut parte de un adevarat spectacol orange. Iata mai jos ce le-a facut bietilor copii.




Ei da, in onoarea retardatului astuia de conduce acum destinele invatamantului romanesc, un geniu de inspector general, pe care am inteles ca il cheama Marin Popescu, a decis sa organizeze un spectacol de majorete...portocalii. Fetite de 12-14 ani au fost nevoite sa imbrace costume de majorete, care, in America sunt legale doar dupa varsta de 16 ani, pentru a face pe plac Inteligentului astuia. Acelasi inspector general, considerand probabil ca nu a facut destul pentru cauza partidului, si-a asezonat discursul cu citate din clasicul in viata, dl. Mucles Funeriu.

Insa in Timisoara exista destui admiratori de-ai d-lui Funeriu. Nu doar aceasta nulitate de inspector scolar. Nu. Exista si oameni pe care, candva ii consideram integrii, normali la cap, care cad in fund in admiratia Desteptului de la Educatie.



vineri, 28 ianuarie 2011

Castanele fierbinti din mana lui Obama

***

Nu m-am numarat si nu ma numar printre admiratorii actualului presedinte american. Dimpotriva, consider ca solutia John McCain era mult mai fezabila pentru instaurarea unui new american century. Din perspectiva istorica, mandat(u)ele prezidentiale ale lui Barack Obama (pentru ca nu ma indoiesc de faptul ca il va dobandi facil si pe cel de-al doilea) imi apar analogice cu instaurarea dinastiei Severilor in Statele Unite ale Antichitatii, Imperiul Roman. Hegemonia romana va intra in vrie odata cu aparitia la tron a lui Septimius Severus, orientalul care dorea sa schimbe cutumele romane.
Barack Obama nu are capacitatea personala de a stapani situatiile de criza, dar, mai grav, nu are in jurul sau nici macar oamenii capabili sa faca acest lucru. Situatia din Egipt si balbele americanilor ne indica foarte clar ca acestia nu au nici o strategie clara pentru influentarea situatiei politice din tara piramidelor. Ori pericolul de a scapa aceasta tara din mana si a o trece in tabara araba fundamentalista, este unul real. Ma uit acum, pe CNN, la conferinta de presa a lui William Miller de la Casa Alba si vad un purtator de vorbe total dezorientat, care, la intrebarea daca stie unde se afla acum Barack Obama, raspunde ca nu stie.

Aceasta absenta a scenariilor posibile, a predictibilitatii evenimentelor viitoare, risca sa arunce Egiptul in valtoarea unei revolutii islamice.sa ne aducem aminte; in 1977, un alt "geniu" de presedinte american, Jimmy Carter, cerea la modul imperativ sahului Iranului, incetarea persecutarii opozantilor regimului autoritar al acestuia. Ce a iesit? O revolutie islamica facuta ca la manual, care a determinat abdicarea sahului (totusi, un prieten al americanilor) si accederea la putere a radicalilor lui Khomeini. A fost fericita America? Ma indoiesc, gandindu-ma numai la criza ostacilor de peste cativa ani. Mi-e teama ca aceasta situatie se va repeta pe Nil.

Obama este un presedinte slab, incapabil de a raspunde la acest gen de provocari. Ii poti fi puse multe in carca lui Hosni Mubarak, mai putin faptul ca nu ar fi un lider loial pentru occidentali. Atentie! Nu este obligatoriu ca dupa indepartarea lui Mubarak, Mohammed el Baradei, liderul opozitiei, sa fie el cel care sa acceada la functia suprema. In timpul revolutiilor, lucrurile sunt extrem de volatile. Pe mine nu ma convinge nici macar d-na Clinton, care afirma senina ca  Mubarak Regime is Stable. Pe ce s-o baza dom'ne aceasta afirmatie? Pe imaginile de la TV? Nu cred. Categoric regimul lui Mubarak este unul uzat. Dar cu ce vin americanii? Cu El Baraddei? Ma indoiesc ca el este omul.

miercuri, 26 ianuarie 2011

Delirul

***
Delir = pierdere a simtului realitatii care se traduce printr-un ansamblu de convingeri false irationale, la care subiectul adera ferm. Delirul se deosebeste de onirism (confuzie mintala), de dezorientarea caracteristica unor tulburari neurologice (amnezie, dementa), precum si de produsele imaginatiei mitomanului sau istericului. (cf. Dictionarului Medical)



Buuun! Acum se da urmatorul text:

Faptul că Opoziția îl fluieră pe Traian Băsescu, inclusiv pe 24 ianuarie, nu trebuie să mire pe cineva.

Nu e loc de surpriză, mai întâi de toate, pentru că înțelegerea dintre PSD și ACD are aceeași substanță ca și, la timpul ei, așa-numita “monstruoasă coaliție” care l-a îndepărtat pe Cuza de la putere. Contestatarii care, deși diferiți prin nume, sunt solidari în ură nu s-au născut ieri. Tradiția politicii radicale e veche de când statul nostru modern.
Asta ne îngăduie, de altfel, să ne aducem aminte că A.I. Cuza a fost contestat cu multă forță și în termeni dintre cei mai colorați. El nu e, în istoria noastră, doar simbol al Unirii, ci și măsură a urii și a disprețului cu care se tratează românii între ei.

Asa deci. Cuza = Basescu si viceversa. Si asta nu e tot. Mai acum ceva timp, dl. Preda punea acelasi semn de egalitate intre Corneliu Coposu si Traian Basescu: Atât lui Corneliu Coposu, cât şi lui Traian Băsescu li s-a spus că sunt oameni ai discordiei şi nu ai construcţiei. Conflictual, războinic, intratabil – astea ar fi trăsăturile portretului construit de ceilalţi şi pentru unul, şi pentru celălalt. Ce credeti, tipul e intratabil? Ei, as! Cititi mai jos. Se trateaza daca beneficiaza de tratamentul corect la momentul oportun.

Si acum, tot din dictionarul pomenit redau mai jos o clasificare clinica a tipurilor de delir:

Clasificare - Delirul se descrie dupa diferitele trasaturi:

- dupa mecanismele sale (delirul de interpretare, halucinatiile sau iluziile, construirea unui scenariu imaginar etc.)
- dupa temele sale (delirul de persecutie, megalomania, delirul mistic sau profetic, gelozia, autoacuzarea, sentimentul de a fi condus de o forta exterioara etc.)
- dupa structura sa (delirul bine construit si coerent; delirul fantastic, a carui constructie porneste in toate sensurile dar care ramane totusi organizat; delirul imprecis, necoerent)
- dupa declansarea sa, cand dintr-odata si pe neasteptate (bufeul delirant), cand insidios si progresiv
- dupa evolutia sa (reversibila sau nu, intermitenta, extensiva, insotita sau nu de un deficit intelectual).

La final, tot prin bunavointa autorilor Dictionarului medical, redau cateva recomandari pentru domnul europarlamentar:

Tratamentul si prognosticul delirului - Ca regula generala, prima aparitie a unui delir trebuie sa fie tratata in mediu specializat. Prognosticul depinde de rapiditatea si de calitatea ingrijirilor. Analiza experientei delirante, a fazelor de recrudescenta si de remisie este esentiala pentru orientarea tratamentului. Dupa gravitatea tulburarilor de personalitate, neurolepticele, litiul, uneori antidepresivele, asociate unui evantai de psihoterapii - individuale sau de grup -, ca psihanaliza, socioterapia, (prin modelare, desen, pictura, mima), permit sa stavileasca delirul. Prin urmare, atunci cand tulburarile delirante raman minore si nu comporta un risc de a trece la actiune (agresiune, automutilare, sinucidere), spitalizarea nu se mai impune. Psihoterapia si un tratament simplu, de intretinere, sunt adesea suficiente pentru a permite pacientului sa-si pastreze capacitatea de adaptare socioprofesionala.

Eu donez un halat pentru dl. Preda. Voi?

marți, 25 ianuarie 2011

Blog de blog - nominalizarile mele pentru 2010

***
Garcia doreste sa-si faca publice propriile lui preferinte pentru lumea blogosferei frecventate de-a lungul anului 2010. Am cantarit mult, m-am sfatuit cu mine insumi, si iata ce a iesit:

1. Marele premiu - Pentru că-mi place - Dorin Tudoran

2. Blog literar - Bookiseala

3. Blogul cu cel mai mult umor - Moshe&MordechaiDaily Cotcodac

4. Cel mai bun cititor/comentator - La Marginea Noptii

5. Cel mai bun blog de păstrarea memoriei - Marius Ghilezan, Pro Atitudine (Florentin Lehaci)

6. Cel mai bun Blog politic/Blog economic - Iulia Huiu, Codrin Scutaru, Transildania

7. Cel mai informat blogger - Iosif Buble, Cristian Sutu, Vip in Banat

8. Cel mai simpatic blogger - Alecu Racoviceanu

9. Cel mai bun blog al unui ziarist - Victor CiutacuVio Bota

10. Cel mai bun blog de discuţii/dezbateri - Florin Matei, Lilick

11. Cel mai bun blog vizual (foto, grafică) - Cosmin Dan

12. Cel mai bun blog de sport - Sport Tim

13. Cel mai bun blog de muzică - Muzica de Vest

14. Cel mai combativ blog - Marius Diaconescu

15. Cel mai activ blogger - Ionut Puerava

16. Cel mai bun pamfletar dintre bloggeri - Mircea Badea

17. Blogul pasiunii - Istorii Regasite (Horia Dumitru Oprea) , Kombat.ro
 
 
Multa bafta tuturor.

luni, 24 ianuarie 2011

Absolut siderant! Ce a inteles Basescu ca inseamna democratia

***
"...in democratie cel mai important este sa iei o decizie in avantajul majoritatii."

Vi se pare ca citatul de mai sus are vreo legatura cu principiile Democratiei?  Eu cred ca nu. Da, un guvern se constituie pe baza unei majoritati parlamentare, expresie a proportionalitatii numarului de voturi exprimat de catre cetatenii care indeplinesc conditiile de varsta pentru a lua parte la procesul electoral. In fapt, citatul de mai sus ne arata ce pricepe Traian Basescu din regulile democratiei. Dar oare este democratic un asemenea mod de gandire?

Dupa 7 decembrie 1941, in urma atacului japonez de la Pearl Harbor, mii de japonezi de pe teritoriul Statelor Unite au fost internati in lagare speciale. A fost un gest facil pentru linistirea majoritatii americanilor. A reprezentat insa aceasta o masura democratica? Nu. Chiar deloc. Adolf Hitler a venit la putere ca urmare a votului liber exprimat de catre majoritatea electoratului german. Pentru "binele" acestei majoritati, Adolf a trimis la moarte, intr-o prima faza, cateva sute de mii de oameni. A fost aceasta o masura democratica? Nu. A fost ea sustinuta de catre majoritatea poporului german? Da.

Domnul Traian Basescu ne indica foarte clar limitele intre care el intelege democratia. Nu conteaza ca acea majoritate este constituita fortat, printr-un dat prezidential. Nu. Presedintele Basescu a numarat si a vazut ca majoritatea pensiilor cresc. Deci automat decizia de recalculare a pensiilor este corecta. Ei bine, d-le presedinte, va inselati.

Democratia nu inseamna sa iei o decizie in favoarea majoritatii. Nu. Esenta democratiei consta in respectarea principiilor statului de drept, a legilor, a Constitutiei. Acest din urma aspect pare destul de strain de bagajul de cunostiinte al actualului presedinte.

duminică, 23 ianuarie 2011

Poporul vegetal


***
Eu cred
de Ana Blandiana

Eu cred că suntem un popor vegetal,
De unde altfel liniştea
În care aşteptăm desfrunzirea?
De unde curajul
De-a ne da drumul pe toboganul somnului
Până aproape de moarte,
Cu siguranţa
Că vom mai fi în stare să ne naştem
Din nou?
Eu cred că suntem un popor vegetal-
Cine-a văzut vreodată
Un copac revoltându-se?

Cat de actual vi se pare acest poem? Sincer, mie mi se pare ca Ana Blandiana a scris poezia aceasta ieri. Sau azi. Romanii au avut destul de putini intelectuali care sa puna diagnostice atat de exacte tarelor evidente prezentate de catre acest neam. Nicolae Steinhardt, Titu Maiorescu cu a lui teorie a formelor fara fond, Emil Cioran, care urca pe culmile disperarii cand constata minusurile noastre ca si natiune.Ana Blandiana, cu aceasta poezie optzecista, se inscrie in linia acestor ganditori, care, asumandu-si riscuri inerente, ne pune in fata o oglinda, o oglinda care ne prezinta exact asa cum suntem. Niste plante!

Contrastangismul "Dreptei" lui Basescu

***
Iata ca, peste douazeci de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, avem de-aface cu refondarea Partidului Comunist Roman. Sigur, acest lucru s-a intamplat acum aproape un an, insa abia azi am avut acces la unele dintre ideile profesate de catre acesti domni si doamne.
O vedeti pe Purcica de mai sus? O cheama Doina Ghitescu si este actrita de teatru. A fost invitata, alaturi de alti doi tovarasi, la emisiunea News Magazine a lui Ioska, de la Antena3. De ce credeti ca ii place dansei comunismul? Pentru ca, avand exemplul lui Che Guevarra, cel care in opinia dansei, si-a aparat neamul in care s-a nascut, si dansa simte ca, alaturi de ceilalti tovarasi, poate face acelasi lucru pentru romani. Trecem peste faptul deloc de neglijat, ca El Che era la origini argentinian, nascut la Rosario, si a devenit demnitar al Cubei castriste, deoarece se pare ca pe aceasta doamna nu o intereseaza amanuntele. Dar totusi, o vedeti pe dansa imbracata in combinezon de camuflaj si alergand prin munti, intre Semenic si Paltinis, de exemplu? Eu nu cred ca e in stare.

Bun, daca mai sus ma intrebam retoric daca puteti inchide ochii si sa o vedeti pe Purcica alergand din stanca in stanca, totusi nu pot sa nu fiu ingrijorat de apetenta cu care unii oameni cu o oarecare instruire, isi insusesc fara rezerve mitul lui Che Guevarra. Mai era un mucos prezent acolo, la vreo treizeci de ani, care nu depasise faza limbajului de partid, condamnand ritos burghezia ca fiind raul suprem al societatii romanesti actuale. Ori, termenul burghezie in acceptiunea comunista, nu l-am mai auzit de prin 1989, cand eram si eu elev de scoala primara. Faptul ca in Romania burghezia este slaba, acest lucru ar trebui sa ne ingrijoreze. Clasa aceea de mijloc, mult clamata de catre o societate moderna, la noi reprezinta doar o spoiala si nimic mai mult.

Si mai exista un lucru care ar trebui sa ne ingrijoreze; neinterventia autoritatilor in momentul in care un partid extremist, cu ideologie extremista, isi face aparitia pe scena politicii romanesti. Probabil ca daca s-ar fi ivit o formatiune politica cu denumirea Garda de Fier,  Legiunea Arhanghelului Mihail sau Totul pentru Țară, interventia autoritatilor ar fi fost mai ferma. Sa vezi ce ar fi iesit din pana lui Tismaneanu sau TRU. Dar asa...Avem un presedinte care a condamnat ferm comunismul ca pe un regim criminal nu-i asa? Dar avem in tara un Partid Comunist Roman acceptat pe esicherul politic romanesc prin complicitatea regimului Basescu. Daca mai apare si o Garda de Fier, putem sa ne intoarcem linistiti in anii '30, schimbati doar numele lui Carol al II lea cu cel al lui Traian Basescu. Duduia ramane.

joi, 20 ianuarie 2011

Dinu Patriciu.Tipic


***

Din Romania Libera spicuiesc niste declaratii cel putin interesante ale omului asociat fortat cu imaginea PNL. Interviul a fost realizat de Sabina Fati.

S.F: Pentru a-i convinge pe liderii PNL despre ecesitatea alianţei cu PC, Crin Antonescu a adus în discuţie beneficiile pe care le-ar putea aduce liberalilor, trustul de presă fondat de Dan Voiculescu.
D.P. - Eu cred că un trust de presă care-şi asumă o poziţie politică într-o ţară ca România este un grup de presă care va ateriza forţat.

Aaaaaaa, acum devine explicabil faptul ca mai tot trustul patronat de miliardarul asta de carton, a preferat sa il atace pe Crin in campania electorala pentru prezidentialele din 2009. vedeti, adevarul trebuie citit in oficioasele cotroceniste, nu in presa independenta, capisci?

S.F: Liberalii au încercat să se folosească de trustul de presă pe care îl patronaţi?
D.P. - Evident. Toată lumea încearcă să se folosească de orice mijloc de comunicare în masă, de orice fabrică de conţinut. Nu doar liberalii, ci şi ceilalţi. Am refuzat acest tip de relaţii cu lumea politică şi o voi refuza întotdeauna.

Asa coane Dinule, dar totusi din bussinesul asta cu asocierea propriei imagini la un partid istoric de extractie capitalista, totusi PNL - ul cu ce se alege? In timp ce Basescu si PDL - ul aveau cel putin trei trusturi de presa inchinate, PSD - ul si Geoana doar vreo doua, Crin fluiera pe degete fara tribuna mass-media  de exprimare. Bine macar ca Adevarul este independent politic, nu? Ba nu. Daca stau sa ma uit in caseta redactionala, cu numele comentatorilor politici din cadrul trustului matale, in care apar indivizi care si-au depus demult omagiile la picioarele lui Traian Basescu, precum Sever Voinescu, Andrei Plesu, Grigore Cartianu, s.a., imi dau seama ca pritoceala aceasta de presa pe care o patronezi, chiar este "independenta". Hmm. La dracu.

S.F. Nu demult vorbeaţi despre necesitatea unui partid tânăr, cu oameni responsabili şi competenţi. Aţi susţine un astfel de partid?
D.P. - Nu pot să mă desprind de poziţia pe care o am, de proprietar de trust de presă. Nu pot să vă dau un răspuns la această întrebare. Depinde de foarte multe lucruri, de compatibilitatea cu ideologia şi orientarea trustului de presă.
S.F: Răspunsul dvs. este „da"
D.P. - Da.

Vaaai! Ce noutate! Poate un partid cu Saftoaica pe post de lider, cu Elvis menestrel la Palat, cu Gregoar purtator de vorbe, cu Plesu pe post de ideolog si cu Catarama ca port-stindard. Ma intreb insa de ce PNL - ul accepta inca sa isi asocieze imaginea cu acest individ? Doar pentru ca are bani? Si ce daca? Electoratul-target al liberalilor nu trebuie sa fie format din cadavrele imbalsamate frumos sub forma de afaceristi miliardari. Mici inteprinzatori, cei cu profesiuni liberale, intelectualitatea, aici trebuie construita solid baza politica. Cu ce ii ajuta pe liberali perceptia publica precum ca Patriciu este sforarul din umbra al partidului? In 2009, din lipsa de fonduri, panotajul electoral al candidatului liberal la prezidentiale a aparut dupa doua saptamani de la startul campaniei. Dar Patriciu e bogat, nu?

luni, 17 ianuarie 2011

De ras, daca n-ar fi de plans

***

Spicuit via Tion:

Claudiu Ţaga, care a candidat pentru funcţia din Parlamentul României „sub culorile” PNL, a semnat, luni, adeziunea la UNPR şi va face parte din grupul deputaţilor independenţi.

Ţaga a declarat pentru www.tion.ro că nu a fost exclus din PNL, deşi la finele anului trecut a anunţat că nu va mai reprezenta această formaţiune, însă a plecat din rândul liberalilor deoarece nu se mai vede apropiat de alianţele pe care aceaştia le fac în ultima perioadă.
„Da, azi (n. r. – luni) am semnat adeziunea la UNPR. Nu am fost exclus din PNL, am plecat eu pentru că nu mă văd apropiat de alianţele pe care vor să le facă liberalii în această perioadă”, ne-a declarat Ţaga.

Mda, doar ca domnul deputat, care reprezinta si colegiul meu, omite sa spuna ca decizia de a pleca din PNL a fost luata inca de la mijlocul lui decembrie 2010, adica atunci cand alianta dintre liberali si conservatori nu era de actualitate publica, vezi aici.  Deh, cand suna adunarea generalul azepeurilor, tot apevistul raspunde prezent, nu? Bafta multa d-le colonel, tot mai buna e mancarea la cazan, asa-i?

PS: (pentru dl. Taga, stiu ca parcurge acest blog) -  D-le Taga, pot sa inteleg frustrarile d-voastra in legatura cu relatiile interpersonale din cadrul filialei, sunt de acord cu d-voastra in privinta nesimtirii care ii caracterizeaza pe anumiti domni si doamne care vegeteaza in anumite posturi din PNL Timis, dar nu pot concepe ca un militar sa abandoneze atat de usor lupta. Provocarea este sa schimbi situatia, nu sa o abandonezi.

Cu aceeasi consideratie

GM

duminică, 16 ianuarie 2011

Increderea in sistem. Cazul Sanatatii


***

Fara sa par animat de un spirit comunist, imi pun si eu intrebarea de ce exista in tara noastra o atat de mare lipsa de incredere in sistemul public de sanatate. Incepand de la capul tarii, mai toate VIP - urile vietii publice romanesti prefera tratamentele in strainatate.  Sa ne aducem aminte; in 2006 seful statului Traian Basescu, a ales o clinica din Viena pentru a se opera de o banala hernie de disc. In noiembrie acelasi an, Calin Popescu-Tariceanu, prim-ministru in exercitiu, a plecat in Franta pentru a se opera la genunchiul ranit intr-un accident de motocicleta. Omul de afaceri Cristian Tantareanu s-a operat de cancer tot in Franta. Fosta realizatoare TV si actual deputat PDL Teo Trandafir, a ales Viena pentru a-si reface sanatatea zdruncinata de un regim alimentar neadecvat in timpul sarbatorilor de iarna.  Pana si o fata de doi bani precum Andreea Spataru a ales sa aduca pe lume un copil intr-o clinica din SUA. Mai zilele trecute mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania a fost transferat tot la Viena unde, se pare, va fi operat.

Acestea sunt doar cateva cazuri pomenite in presa romaneasca. Buuun. Se naste acum intrebarea legitima; de ce doar ei au acces la asemenea servicii medicale? De ce omul de rand, cel care cotizeaza la bugetul Sanatatii luna de luna din venitul lui modest, trebuie sa suporte conditii de spitalizare precum cele din fotografia de mai sus? Suntem cu totii constienti de faptul ca in Romania, in spitalele noastre, se moare cu zile. Oameni care ajung pe propriile picioare in clinicile noastre insalubre, ajung acasa intre patre scanduri din cauza infectiilor blestemate si a bolilor contactate in unitatile spitalicesti.

Zilele trecute, pe email am primit recent o oferta destul de interesanta; ingrijirea sanatatii la Spitalul Universitar din Viena, celebrul AKH. Ce presupune asta? Pai acolo vorbim de o asistenta la maxim trei pacienti, dieta personalizata, traducerea rapoartelor medicale, obținerea prețului optim al operației, transportul la clinică, escortarea familiei, asigurarea cazării si repatrierea. Vorbim deja de turism medical. Din pacate acest nou tip de turism se adreseaza in exclusivitate celor cu bani, adica unei minoritati din societatea romaneasca. Restul cetatenilor sunt abandonati in bratele unui sistem de sanatate bolnav, incapabil de a face fata provocarilor actuale.

Vazand insa acest exod al VIP - urilor catre clinicile straine, ma intreb si eu, ce m-ar motiva pe mine si pe altii ca mine, sa aleg sa ma tratez in Romania? Si daca aceasta intrebare pare fara sens, revin si ii interoghez pe mai marii zilei, de ce sa mai platim contributiile pentru Sanatate? Ce face Statul cu acesti bani? Se duc ei in sistem sau direct in buzunarele clientelei de partid?

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Tara cu cei mai multi negri din Europa

***
Care este tara din Europa cu cei mai multi negri?

Romania, unde 75,67% sunt negri de suparare pe Basescu si Guvern.

miercuri, 12 ianuarie 2011

Oare acum astia ne vor lasa in pace?


***
Cristian Preda, europarlamentar PD-L, trompeta prezidentiala, "disident" de parada : "usa dintre PDL si PNL nu e doar inchisa, ci ferecata cu multe chei".

Sever Voinescu, parlamentar, ajutorul de nadejde al d-nei Roberta Anastase intru numararea coresta a voturilor: "Domnul Valeriu Stoica nu era singurul politician pedelist care credea intr-un viitor comun al PDL si PNL. Va marturisesc ca si eu credeam ca se va ajunge candva acolo, ca o astfel de alianta ar fi fost fireasca. Dar, dupa parafarea acestei aliante, un astfel de proiect a devenit imposibil intr-un viitor tangibil.


Bine mai trompetelor, acum sa intelegem ca ne veti lasa in pace? Ca nu mai aduceti in discutie tema unei iluzorii aliante PNL-PDL in viitorul "tangibil"? Oh God, atunci cred ca alianta PNL-PC trebuia semnata mult mai devreme, macar nu isi mai racea nimeni din PNL gura degeaba, sa tot infirme, pe la toate posturile de radio si televiziune, ca liberalii isi vad destinul politic paralel cu cel al pedeleilor. Singurul om din PD de care imi pare sincer rau este Vasile Blaga. Campania lui pentru alegerile interne din partid era axata aproape in exclusivitate pe tema refacerii Aliantei DA. Dar trebuia platit un pret pentru curvasareala lui cu numitul Traian Basescu. Si sunt convins ca Buldogul stie sa isi poarte singur de grija.

duminică, 9 ianuarie 2011

PNL, pe drumul cel bun

***

Judecand strict dupa disperarea mandolinelor prezidentiale, care acum se dau cu capul de pereti de grija PNL si a puritatii sale doctrinare, trebuie sa spunem ca DA, Crin Antonescu a reusit sa dinamizeze viata politica romaneasca, acum, la inceput de an 2011. In masura in care Opozitia va reusi sa dicteze temele de dezbatere, daca se va reusi racolarea de noi parlamentari pentru grupurile parlamentare ale partidelor non-guvernamentale, dar mai ales daca UDMR - ul va parasi corabia guvernamentala, atunci, DA, s-ar putea ca anul acesta sa avem parte de prefaceri importante in campul politic romanesc.

L-am auzit pe Crin parand cu eleganta asertiunile privind trecutul de colaborator al Securitatii, deloc onorant pentru Dan Voiculescu. "Trecutul lui Voiculescu e o problemă mult mai mică faţă de prezentul puterii PDL-Băsescu."  Oh Crin, de ce dracu nu ai jucat tu finala cu Basescu in 2009? Sau macar de ce nu l-ai invatat si pe Geoana cum trebuiesc parate atacurile basesciene? Incerc sa imi imaginez cum ar fi raspuns presedintele PNL la acuzele lui Basescu in legatura cu intalnirea cu Vantu. Cu siguranta ca actualul sef al statului ar fi avut parte de un contraatac fulgerator, plin de spirit, care l-ar fi lasat iarasi in offside, precum a fost si in cadrul intalnirii de la Cluj.

Si acum o veste proasta; personal nu cred ca UDMR - ul se va rupe de actuala coalitie. De ce? Pentru ca, pentru intaia data maghiarii au posibilitatea de a negocia de pe pozitii de forta cu partenerii din guvern. Ori acceptati cererile noastre, ori treceti in opozitie, pare sa le transmita continuu Marko Bela pedeleilor. Iar interesul de jaf, tipic pentru un partid-lacusta precum este PD-L, ii vor face pe acestia sa cedeze continuu cererilor maghiarilor.

Insa opozitia se va structura, va deveni tot mai puternica, iar in 2012 ecuatia va fi mult mai simpla. Tinand cont de actualele evolutii politice, este foarte posibil ca ACD si PSD sa poata forma foarte lesne guvernul fara aportul UDMR. Ba mai mult, exista posibilitatea ca maghiarii sa nu mai intre in parlament. Pentru ca, din calculele maghiarilor lipseste componenta sociala. Ori, si etnicii maghiari au fost direct afectati de masurile aberante promovate de catre actuala guvernare. Desigur, ciorba nationala poate fi oricand reincalzita. Insa exista cineva care sa fie sigur de faptul ca o victorie pe plan etno-comunitar va tine de foame maghiarilor din Romania?

joi, 6 ianuarie 2011

Delirul chelului

***

Basescu a fost la TVR. O fufa de pe-acolo ii tot ridica mingi la fileu iar tovarasul nostru presedinte incerca sa le traga direct in moacele mogulilor europeni, Merkel si Sarkozy, sau opozantilor din tara, mai cu seama in freza lui Crin. Ca sa vedeti nivelul intelectual al omului care a acces la al doilea mandat prezidential cu ajutorul voturilor romanilor, in decembrie 2009, spicuiesc direct din oficios, ca sa nu fiu acuzat de rautacisme. Ia luati de aici:

"Mă așteptam ca unul din colegii mei din Consiliu, ori doamna Merkel, ori Sarkozy să spună: "uite, noi suntem împotrivă". Nu au făcut așa ceva. În Consiliu se vorbește foarte mult de solidaritate, dar aici a lipsit așa ceva". Oh,oh, greu e sa realizezi ca esti singurul retardat din acel consiliu, acceptat cu sila intre gulerele scrobite de acolo. A dracu Franta! Mama ei de Germanie! Cum sunt ele conduse de catre "colegii mei" populari crestin-democrati si cum ma mai scuipa ei direct in chelie.

Contractul cu EADS: "Noi ne-am îndeplinit obligațiile și cineva ne spune nu. Atunci, foarte bine. N-are rost să facem achiziții de tehnologii fără să avem un termen, când va binevoi directoratul UE să ne accepte." Hai, las-o! Pai ce ma, Boule, caricatura de presedinte ce esti, tu securizezi frontiera de est doar in asteptarea aderarii la spatiul Schengen? Securitatea cetatenilor romani nu este interesanta?

"Mi-au reproșat cei din opoziție că nu am știut să negociez cu UE. Ce să negociez, fraților, că judecătorii nu judecă. Nu pot, justiția e independentă. Ce spă negociez că voi în parlament dosarul lui Năstase e la Parlament? Că dosarul Ridzi e în parlament? Să negociez ce se vede?. Cei care cred că se mai poate minți trăiesc pe altă planetă." Alooo, dl. Presedinte! De Roberta Anastase ati auzit? dar de Mircea Toader? Cauta-i in fund, fraiere, pentru ca astia ti-au facut-o scapata pe Ridzi. Oare la ordinul cui? Ce trebuia sa nu se afle despre campania electorala a lui EBA?

Despre demisia lui Baconschi: "Nici declarația lui Baconschi nu a fost perfectă dar nici nu cred că trebuie gesturi extreme pentru asta. Obiectivul major este sa luptăm până în ultima clipă pentru interesul nostru, dar n-aș vrea să-mi reproșez niciodată asta." Decontul...Decontul pentru actiunea Paris, 'ai, dom' presedinte? Prost-prost, dar e al meu.

Iar apoteotic, la final, gugustiucul de la Cotroceni a lasat sa ii scape din cioc urmatoarea consideratie despre alianta PNL-PC: "Felix cu Porumbacu, porumbelul, ăăă, domnul Crin Antonescu...Cred că ei procedează corect. Stânga trebuie să fie unită. Cred că e normală o consolidare a stângii. PNL este un partid de stânga. Alianța PNL cu PC este un lucru bun pentru că va da coerență opoziției.România are nevoie de opoziţie care să vină cu soluţii alternative." Tare! Trebuie sa recunoasteti ca o asemenea reactie nu se poate obtine fara aportul profund al ilustrilor consilieri prezidentiali Jack si Johnnie, Daniels si Walker dupa numele lor de familie. La mai mare dom' presedinte, potential exista, sunt convins ca poti mai mult.

marți, 4 ianuarie 2011

2011. Ce va fi?

***

Pentru al doilea an consecutiv Garcia Muerte isi permite sa emita cateva predictii despre anul ce va sa vie. Mare parte din cea ce am scris despre anul trecut la inceputul lui ianuarie 2010, s-a adeverit. Din pacate! Haideti sa vedem ce ne va rezerva acest an, din punct de vedere politic. In primul rand tin sa ii dezamagesc pe cei care cred ca vom scapa de guvernul Boc in primele doua treimi alea anului. Nu. Acest guvern este cel mai bun de pana acum, pentru Traian Basescu. Presedintele beneficiaza de aportul celui mai servil premier din istoria Romaniei, in fata caruia pana si Guta Tatarescu ar pali. Guvernul Boc va rezista.

De ce fac aceasta afirmatie? Pentru ca ma bazez pe capacitatea de influentare ( a se citi santajare) a lui Traian Basescu, care, prin intermediul serviciilor, controleaza in realitate viata politica romaneasca. Apoi mai exista voturile parlamentare ale UDMR - ului. Daca acestei formatiuni politice ii vor fi indeplinite cerintele in cea ce priveste Legea Educatiei (si se pare ca i se vor indeplini!)  atunci orice miscare politica a lui Crin sau a lui Victor Ponta in directia atragerii formatiunii politice a maghiarilor intr-o eventuiala majoritate parlamentara care sa il excluda pe Traian Basescu, este sortita esecului.

UDMR - ul nu este in esenta o formatiune politica romaneasca. Ea reprezinta in primul rand interesele nationale ale maghiarilor si doar in subsidiar este un partid doctrinar. Si acest fapt devine vizibil in momentul in care constatam ca ei s-au aliat atat cu PNT-CD in timpul guvernarii CDR, cu PSD in perioada 2000-2004 cat si cu PNL intre 2004 si 2008. Daca pana acum partenerii de coalitie ai UDMR au reusit sa pareze cu eleganta asalturile maghiarilor pe teme nationale, acum, cu PDL si Basescu, se pare ca maghiarii au gasit in sfarsit naivii de serviciu.

In dorinta de a construi o alternativa reala la actuala stare de fapt din politica romaneasca, PNL si PSD vor fi impinse dinspre baze spre o alianta de jure. Probabil ca vom consemna aparitia unei constructii politice care sa confere legitimitate unei miscari politice ample, menite sa revigoreze increderea in mediul politic. Crin va trebui sa se multumeasca cu sustinerea unanima a opozitiei in cursa pentru Cotroceni, eveniment care in nici un caz nu va avea loc anul acesta, indiferent cat de mult ne-am dori acest lucru. Sorin Rosca Stanescu ne vorbeste despre o dulce dorinta si nimic mai mult.

Paradoxal, fortata de evolutiile mondiale, economia romaneasca se va stabiliza, putand vorbi spre final de an chiar si de o usoara crestere economica. Insa aceasta crestere nu o vom resimti in veniturile din acest an, cand, mai mult, puterea de cumparare a romanilor va scadea. Nivelul de trai se va deteriora in continuare, Romania "beneficiind" din punct de vedere procentual, de cel mai mare numar de saraci din Uniunea Europeana. Anul marilor prefaceri va fi 2012. 2011 va reprezenta doar un status-quo si nimic mai mult.