vineri, 25 februarie 2011

Miza supralicitata a congresului UDMR

***
In ultimele zile au aparut pe piata mai multe analize care i-au in discutie miza congresului UDMR. Sunt unii care vad in acest eveniment o sansa ca formatiunea politica maghiara sa fie atrasa de partea Opozitiei, in vederea formarii unei noi majoritati politice. Eu ma numar printre cei refractari total la aceasta idee. UDMR - ul, din combinatia politica cu PDL - ul lui Traian Basescu, a obtinut tot ce si-a dorit. Programul national inscris intre dezideratele Uniunii, a fost aproape atins. Legea Educatiei este doar un exemplu. PDL, in conditiile izolarii cvasitotale in care se gaseste,  trebuie sa plateasca pentru sprijinul oferit de catre UDMR in actul guvernarii.

In virtutea mijloacelor de persuasiune/santaj pe care le detine asupra Executivului, formatiunea politica a maghiarimii ar face o greseala tactica importanta denuntand acum alianta politica cu PDL. Nu este inca momentul sa faca acest gest deoarece, in ciuda reusitelor in plan national, si maghiarii din Romania resimt puternic efectele crizei economice. Ori, o iesire de la guvernare in acest moment, ar lasa votantilor maghiari impresia - deloc falsa - ca UDMR - ul este parte a acestui dezastru economic. Inertial, este foarte posibil ca tinand cont de evolutiile pozitive din tarile Uniunii Europene, Romania sa cunoasca o usoara crestere economica in trimestrul I al anului 2012. In acel moment UDMR - ul s-ar putea legitima in fata electoratului ca unul dintre artizanii acelei iesiri din criza.

Demn de amintit este si faptul ca toti cei trei candidati oficiali la functia de presedinte unional, Kelemen Hunor, Olosz Gergely si Peter Eckstein-Kovacs, si-au declarat atasamentul vizavi de colaborarea cu PDL. Evenimentul de la Oradea, la care toti se raporteaza, unde filiala Bihor a UDMR a pactizat cu USL este doar un simplu episod care face parte din artileria diplomatica a maghiarilor. In esenta acestia nu doresc o ruptura totala de opozitie, ei sperand intr-o perpetuare la guvernare chiar si in cazul in care PDL-ul va fi ras la alegerile parlamentare din 2012. Si mai este un amanunt care singularizeaza momentan Bihorul fata de restul tarii; in acest judet opozitia chiar este puternica, ajunge doar sa ne gandim ca municipiul resedinta de judet, Oradea, are ca si primar pe liberalul Ilie Bolojan. Deci poate fi vorba si de un joc politic local.

Inaintea acestui congres sunt ferm convins de faptul ca UDMR nu va iesi de la guvernare si nu ii va parasi pe pedisti. Destinul clasei politice maghiare din Romania este inca strans legat de ideea de guvernare, de acces direct la resurse. Ori in eventualitatea caderii actualului guvern, este foarte posibil ca maghiarii sa fie partea cea mai afectata a unui joc cu suma nula. Total nesatisfacator pentru ei.


5 comentarii:

  1. Ungurii sint curve se dau cu cine ofera mai mult si e normal sa fie asa pentru minoritari.Se poate totusi sa fie o surpriza sa stii. sint multi nemultumiti si la ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici eu nu cred ca UDMR-ul va iesi deja de la guvernare, sau ca de alegerile acestea interne sau de persoana aleasa acolo in fruntea UDMR va depinde acest lucru.

    In general sunt de acord cu analiza ta, totusi nu cu un mic aspect. Cand spui ca o iesire a UDMR-ului ar lasa impresia alegatorilor maghiari ca UDMR-ul este responsabil la acest dezastru, si ca o ramanere la guvernare coroborata cu o mica crestere economica ar legitima UDMR-ul in fata electoratului sau.
    Cred ca UDMR-ul este partas la dezastrul economic si anume indiferent daca pleaca sau ramane la guvernare, iar electoratul maghiar stie acest lucru. Nu deageaba UDMR este mult sub pragul electoral. Ca ei sa se salveze nu le ramane decat sa iasa cat mai devreme de la guvernare, si sa spuna: "am gresit", "nu mai sustinem masurile de pana acum". Ceea ce insa nu cred ca vor face.
    In al doilea rand nu cred ca UDMR sau PDL pot poza in ceva, in "artizanii iesirii din criza", daca economia incepe sa creasca dupa doi ani de scadere. Acesta va fi evident mesajul guvernului Boc dar in opinia mea este pur si simplu fals. Dupa doi ani de cadere dramatica nu este deloc greu sau improbabil ca procesul de cadere sa nu mai continue, si sa se inregistreze un mic plus. Totusi totul trebuie privit in relatie, in cifre absolute, care era PIB-ul acum un an sau acum doi ani, si cat e acum. Numai din cauza unei mici cresteri statistice trimestriale (care nu se va reflecta in cresterea veniturilor sau revenirea preturilor la nivelul de acum un an) nimeni nu cred ca va privi udmr sau pdl ca salvator, iar aceste partide nu vor profita electoral.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Money
    Da? Si romanii cum or fi? Toti sunt fete mari? Surprize? Neahhh!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Transildania
    Uiti cat de scurta este memoria oamenilor? Maine o sa avem un UDMR resapat, un PDL resapat...totul este posibil. Exista oameni care traiesc din rebrandingul politic. Din pacate la noi nu o sa auzim niciodata vreun politician care sa spuna "am gresit". Cat despre un eventual reviriment economic,cu multa persuasiune si propaganda se poate obtine de la romani si optiunea conform careia traiesc "mai bine". Dl.Boc a inceput de vreun an de zile sa ne tot spuna ca am iesit din criza.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, ai avut dreptate, insa nu stiu daca nu cumva Hunor va fi groparul uniunii.Dezastru ii va fi imputabil si lui.

    RăspundețiȘtergere