vineri, 16 decembrie 2011

In apararea Politiei Romane

***
De vreo doi ani asistam la o continua degradare a conditiei politistului in tara noastra. De la Traian Basescu, Emil Boc si pana la Mircea Badea, sa zicem, mai toti arunca cu pietre in aceasta categorie profesionala, acuzand-o atat de fapte reale dar si punandu-i in carca comportamente care nu sunt deloc generalizate si reprezentative pentru ea. A devenit o moda, ca si fi cool trebuie sa porti cel putin o discutie zilnica cu apropiatii, in care fie sa iti bati joc de garcea, fie sa povestesti vreo intamplare, de cele mai multe ori imaginara, in care l-ai pus tu la punct pe cel imbracat in hainele Statului.

Fara sa fac o apologie a institutiei numita Politia Romana, mai toate intamplarile prin care am trecut si care a implicat si agentul insarcinat cu aplicarea legii, au avut un final fericit. De la mici acrosari in trafic pana la prinderea unor hoti care au furat niste unelte din casa de la sat, Politia si-a facut intotdeauna bine datoria fata de mine, cetatean de rand al acestei tari. Am avut ocazia sa cunosc politisti cu tact, cu experienta, care au reusit sa puna in ordine logica faptele, astfel incat la final sa reieasa foarte clar gradul de vinovatie, atat al meu cat si al acelora cu care eram in disputa. Mi se pare absolut dezgustator modul in care autoritatile politice ale Statului se raporteaza la politisti. De la celebra intamplare cu mitingul cadrelor MAI care au strigat in fata Palatului Cotroceni "Iesi afara, javra ordinara!", la adresa actualului presedinte, Politia nu a mai avut liniste institutionala. Nu este mai putin adevarat faptul ca promovarea in functii de conducere s-a facut defectuos, la nivel de decizie ajungand ofiteri precum celebrul Soric, caz despre care am scris pe acest blog.

Insa cei care isi aroga dreptul de a arunca cu laturi pe uniformele politistilor trebuie sa se gandeasca bine in ce fel de tara isi doresc sa traiasca. Intr-una in care infractionalitatea tinde sa capete proportii de masa sau intr-una in care exista inca niste oameni capabili, care isi pun viata in pericol pentru a o apara pe cea a semenilor lor. In cazul politiei s-a taiat cu toporul, s-au dat afara cadre la norma, neexistand evaluari profesionale care sa stea la baza deciziilor de disponibilizare. Citeam mai zilele trecute despre o situatie absolut ingrijoratoare; in localitatile in care au fost inchise posturile comunale de Politie, rata infractionalitatii a explodat pur si simplu. Daca pe cineva intereseaza o varianta de raspuns pentru aceasta situatie, atunci am sa o dau eu aici. Politaiul satului avea la dispozitie intotdeauna o retea de informatori locali, care ii plasau ponturi legate de cei care au comis diferite infractiuni. Insa pentru a gestiona o asemenea retea, ai nevoie de contacte interumane, nu este suficient sa patrulezi odata pe saptamana, cu masina, pe strazile localitatii.

In loc sa primeneasca randurile cadrelor cu cei iesiti de pe bancile scolilor de specialitate, conducerea Statului a decis ca promotiile care parasesc institutiile de invatamant ale MAI sa mai stea un an pe bara. Ori majoritatea acestor tineri isi vor gasi cu siguranta altceva de lucru, intre timp. In loc sa mizam pe politisti educati, capabili de a discerne momentele in care trebuie sa faca uz de forta, de cele in care medierea este cea mai buna solutie, MAI decide arbitrar cine trebuie sa paraseasca fortat sistemul. Sa nu ne mai asteptam ca un politist, platit cu 1350 de lei pe luna, sa isi puna propria viata in pericol pentru a o apara pe cea a cetateanului contribuabil. Nu prieteni, in aceste momente mai bine ati face economii si v-ati cumpara o arma de autoaparare. In conditiile disolutiei Politiei, aceasta este cea mai buna investitie.



8 comentarii:

  1. Maestre, lovitura si comentariile sun t mai adanci decat simpla persiflare a celui cu chipiu in uniforma. Dupa 1989, societatea civila, presa, si alti factori interni si externi Romaniei au lovit in permanenta asupra STATULUI. Permiterea UDMR-ului sa dicteze si sa conduca destinele Romaniei de atatia ani, legarea la maini a autoritatii in diverse situatii, citirea raporturilor anuale a serviciilor secrete in Parlamentul Romaniei (de exemplu raportul pe anul 1999 citit in 2002, etc), permiterea pe internet a tot felul de comentarii si jigniri aduse poporului roman, masuri de stat luate impotriva veteranilor de razboi, a revolutionarilor, a pensionarilor, a atator si atator categorii socio-profesionale care au avut uniforma; nerespectarea sau uitarea stramosilor si eroilor neamului concomitent cu aparitia in cartile de istorie a Andreei Esca (nu am nimic cu femeia) si a altor repere maneliste, etc etc. Aceasta duce incet incet la saparea din interior a celor mai presus valori si schimbarea lor cu altele efemere. Astazi nu mi exista reper pentru nimeni si nimic, iar copilul tau cand vine acasa iti spune ce cool a fost ca l-a stropit cu noroi din Jeepul lui mare si meserias (ascultand la maxim zgomot) pe Garcea, sau pe o batranica si iti spune ce aprecieri pozitive a primit de la prietenii si prietenele lui care l-au vazut si astfel a devenit liderul grupului si a gastii. Nasol dar nu trebuie sa ne lasam batuti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Marsh baaaa la stina. Esti garcea si tu de aperi gaborii?Garcea, marsh!Garcea/garcia!haaaa

    RăspundețiȘtergere
  3. @Chris
    Cred ca intrebarea la care ar trebui sa raspunda cei cu functii de decizie este "Ce mai reprezinta Statul?" Noi, liberalii vorbim de stat minimalist, dar nu in domenii ce tin de siguranta persoanei.Intre atributiile Statului regasim si asigurarea sigurantei personale a cetateanului. Vorbeai de smecheri...postarea aceasta am scris-o dupa ce am vazut un asemenea episod, petrecut intre un politist de la circulatie si un falnic posesor de Pajero.

    RăspundețiȘtergere
  4. Uniforma unui politist reprezinta statul Roman si punctum.Daca un strain de tara nu opreste la semnalele unui politist de la rutiera,e bine ? Dar daca un puscarias ca ala anonimul ce spunea mars garcea,care ciordeste si ultima maslina din farfuria Romanului,nu sta la somatia politistului e bine nu-i asa? Lege clara sa fie data : orice politist are dreptul absolut sa opreasca in trafic pe oricine insa motivat nu prin abuz,iar acel politist care opreste din motive netemeinice ,sa fie dat afara de urgenta si platit daune morale ptr. abuz !Salariul unui politist Roman sa fie de cel putin 1000 de euro,ca sa nu mai primeasca spaga si sa fie intransigent ( daca mai ia si oarece spaga,atunci parnaie pe viata)iar daca nu opresti la somatie si incerci sa fugi daca esti gasit ca furi masina unui Roman,sau esti prins cu gainile vecinului in sac inseamna ca nu furi de foame ci de smeker si atunci se someaza in gand de catre politist de doua ori se trage la cap si apoi la picioare ! Poate se dezobisnuieste si pegra asta ce traieste din ce strange un Roman o viata intreaga ! Daca exista lege atunci sa fie aplicata ! Daca nu vreti politisti,atunci se va ajunge mai decat in vestul salbatic si fiecare va trebui sa ne inarmam ca sa ne aparam femeile si copii de violuri sau casa de furt in plina zi ! Niciodata nu am facut rau nimanui prin agresiune fizica dar daca sunt atacat si lipsit de sprijin politienesc,voi riposta ca la carte ! Vlad Tepes a fost neam cu noi Romanii totusi !

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce ba, distrusilor si stralucitorilor?
    Dupa ce ati incurajat si practicat tigania si cocalareala maxima, acu v-ati speriat?
    S-a ajuns prea departe cu haosu?
    Prea tarziu, distrusilor, nu se mai poate face nimic.
    Sa traiti bineeeeee!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim 2

    Nu cred ca trebuie luat in seama primul anonim. Ingustimea mintii lui este tradata de raportarea la stana. Comentariul lui a ramas pe blog doar ca si dovada a libertatii de expresie de aici. Pentru nimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Emigrant
    Personal nu ma simt incadrabil in categoria celor care au incurajat si practicat tigania si cocalareala maxima, dar e o parere si asta. Totusi, te intreb, tu unde erai cand s-au intamplat toate relele de care vorbesti (scrii)?

    RăspundețiȘtergere
  8. Romania e stat mafiot cu institutii nefunctionale condus de crima organizata.Actiunile politiei, DNA-ului, SRI-ului, se fac doar pentru spectacol si senzational

    Crima organizata nu ar fi posibila la scara la care se practica, daca nu ar fi sprijinita activ de catre elemente profund corupte din randul serviciilor secrete SRI si SIE.

    Activitatile ce compun Crima Organizata (prostitutia, proxenetismul, traficul de persoane,traficul de droguri, evaziunea fiscala, etc) au un caracter secret si bine organizat, din care cauza realizeaza un impact social deosebit de negativ in multe state el constituind “cancerul perfid” care vlaguieste puterea societatii, ameninta integritatea guvernelor, determina cresterea taxelor care se adauga la pretul marfurilor, pericliteaza siguranta si locurile de munca ale cetatenilor, aduce daune agentilor economici aflati in competitie, controleaza prin forta banilor sindicatele, in final realizand o puternica influenta in sfera economicului, socialului si mai ales politicului

    RăspundețiȘtergere