marți, 20 iulie 2010

Noul cioplitor de himere. Cristian Preda si iluzia aliantei PD-PNL

***
In plin reflux al influentei politice a PD - ului, zilele trecute s-a auzit o voce care cerea public refacerea Aliantei DA. Fostul consilier prezidential Cristian Preda isi urla pe propriul blog dorinta nestavilita de a ferici Romania cu o noua majoritate, "coerenta", formata din PNL si PD. Mesajul actualului europarlamentar a prins in randurile principalului partid de guvernamant, formandu-se un adevarat cor care canta, pe mai multe voci, aria necesitatii de a da tarii o guvernare de dreapta. Printre "coristi" i-am mai putut numara pe Emil Boc, Gheorghe Flutur si Valeriu Stoica.

Acum ceva ani fostul cerber cultural al regimului ceausist, Dumitru Popescu - singurul Popescu devenit Dumnezeu, dupa expresia istoricului Florin Constantiniu - se recunostea in postura cioplitorului de himere. De ce? Pentru ca a incercat sentimentul omului de cultura devenit activist politic de rang inalt, incapabil de a discerne intre planul real si cel imaginar al existentei sale politice. Ori Cristian Preda reprezinta prototipul noului cioplitor de himere, cel generat de regimul bolnav al unui presedinte bolnav.

PNL - ul se regaseste intr-o situatie favorabila, in contextul in care culoarul de dreapta din spectrul politic romanesc incepe sa fie eliberat de nefasta influenta a partidului d-lui Basescu. Ce ar putea determina acum pe liberali sa accepte o alianta cu muribundul Partid Democrat? De ce ar mai salva inca o data formatiunea politica al carui mentor si presedinte de facto, si-a propus distrugerea PNL-ului? S-a gresit o data in acest sens, acceptandu-se Alianta DA, in conditiile in care Traian Basescu si PD - ul se regaseau in postura mortului. PD - ul a fost resuscitat politic de catre PNL in 2004, pentru ca mai apoi, dupa ce Traian Basescu a devenit presedintele Romaniei, formatiunea politica liberala a devenit tinta predilecta a aparatului de propaganda cotrocenist.

PNL trebuie sa ramana in opozitie pana ce acest guvern va fi daramat. O noua alianta cu PD-ul ar dovedi doar faptul ca liberalii nu au invatat nimic din lectiile Istoriei recente. Cantece de sirena precum cel intonat zilele trecute de catre dl. Cristian Preda vor mai exista. Tentatia accederii la tortul guvernarii va fi mare. Presiunea venita din teritoriu, pe care o va resimti Crin, va fi enorma. Insa eu am incredere ca acest om nu va ceda in fata tentatiilor imediate. Crin are ceva din personalitatea Seniorului Corneliu Coposu, omul care a spus NU compromisurilor politicianiste dambovitene.

10 comentarii:

 1. Eu sunt imun la politicianism,dar,obiectiv acum, leberalii ar fi idioti sa se asocieze cu PDL, acum cand astia sunt pe tobogan.

  RăspundețiȘtergere
 2. Sper ca si prostia mai are limite in tara aceasta. O asemenea propunere nu poate fi decat stupida. Pentru liberali ar fi sinucidere curata. Pentru democrati ar fi un gen de supravietuire in parteneriat. Eu propun ca fiecare sa moara pe limba lui...

  RăspundețiȘtergere
 3. @ Ceteriga

  "Leberalii" nu prea cupleaza la propunerile venite dinspre PD. Ma uit pe blogurile celor care impartasesc simpatie pentru PNL si vad ca, la unison, este denuntat ab initio orice tentativa de colaborare cu baseii. E de bine.

  RăspundețiȘtergere
 4. @ Pro Atidudine

  Mie mi se pare ca PD - ul se gaseste in situatia inotatorului fara experienta ajuns in valtoarea apelor si care nu gaseste nimic de care sa se agate. Asa ca invoca aparitia salvamarului. Greu...foarte greu de netezit asperitatiile create intre cele doua partide.

  RăspundețiȘtergere
 5. Hopaaaa! Conferinta de presa la Cotroceni azi. Cine tine pariul ca Basica se va lega de Pitic si de guvernul lui?

  RăspundețiȘtergere
 6. pai cred ca ar insemna moartea pentru ambele partide!

  RăspundețiȘtergere
 7. @ ceteriga

  Neinteresant. Poate anunta nunta lui EBA, cine stie?

  RăspundețiȘtergere
 8. @ Ionut

  Cred ca ar insemna, in principal, foarte multa prostie din partea PNL. Dar cat este Crin la putere nu ma indoiesc de faptul ca liberalii nu vor intra la guvernare alaturi de basei. O sa fie destul de greu sa reziste presiunii venite dispre judete, accesul la resursele guvernamentale face cu ochiul tuturor.

  RăspundețiȘtergere
 9. sCOPUL SUPREM = SA PLECE DICTACHIORUL!!! Restul sint amanunte neesentiale.

  RăspundețiȘtergere
 10. Nu stiu daca sunt doar amanunte neesentiale. Ce punem in loc? Cine ocupa vidul de putere? Daca este vorba de PSD, nu mersi!

  RăspundețiȘtergere