marți, 24 iulie 2012

Perversitatea mesajelor disimulate probasiste

***
Acum ceva timp, pe acest blog, luam apararea unui proiect politico-ideologic numit Romania Liberala. Am considerat ca este vorba de un nou suflu in miscarea liberala, o incercare laudabila de a ancora liberalismul  mioritic in principiile conservatorismului modern. Continui sa cred ca PNL are nevoie de o asemenea miscare de revitalizare ideatica insa mi-am pierdut increderea in oamenii care scriu in numele Romaniei Liberale. 

Un domn din boardul site-ului Romania Liberala, fost prieten pe Facebook, scrie negru pe alb, ieri, intr-o postare absolut penibila: Suntem mulţi români care nu avem de gând să ieşim la referendum. Avem motive diferite: unii dintre noi nu vor să gireze abuzurile USL, alţii nu vor să piardă vremea cu politica în vacanţă, alţii, vor să îl ajute pe Băsescu să rămână preşedinte, alţii sunt pur şi simplu scârbiţi de felul actual de a face politică. Jegoasa exprimare, cretina idee! Putem intelege de aici ca respectivul ins, membru cu acte in regula al PNL, sustine nici mai mult nici mai putin decat neparticiparea cetatenilor la decizia politica. Ori acest fapt se cam bate cap in cap cu conditia de liberal. Faptul ca respectivul vorbeste in numele intregii turme care isi propune sa nu participe la referendumul de duminica, imi spune ca el deja se recunoaste in conditia de sustinator de facto al presedintelui suspendat, Traian Basescu.  

Cateva fraze mai jos domnul respectiv vorbeste cu subiect si predicat despre boicotarea referendumului.  Ori acest lucru poate reprezenta o optiune respectabila in conditiile in care nu iti mai asumi si conditia de membru de partid. Pentru ca insigna de partid reprezinta si o obligatie si anume aceea de a nu merge in continuu impotriva formatiunii politice la care ai aderat de buna voie. Ori Romania Liberala, si mai ales tanarul si inteligentul Bogdan Duca, pare ca si-a facut un scop in sine din a ataca politica PNL in orice imprejurari. 

Daca ai o facultate terminata la zi, este absolut imposibil sa nu gasesti argumente pentru atacarea oricarui om politic sau formatiune politica din lumea aceasta. Doar ca aici intervine si un anumit gen de autocenzura. Este sau nu momentul oportun pentru criticarea  deciziilor care vin de la varful partidului? Personal am criticat de multe ori PNL si conducerea de partid atunci cand am considerat ca s-a gresit. Insa, in momentul in care se da o lupta pe viata si pe moarte cu un sistem scelerat si autist precum cel reprezentat de catre Traian Basescu, este mai bine sa taci, daca tot nu iti asumi pozitia partidului din care faci parte. Aceasta ar reprezenta o minima forma de decenta.

10 comentarii:

  1. Când un om cumpără azi o acţiune, sau o locuinţă, un teren, sau orice fel de activ, şi îl vinde mâine, cu preţ dublu, este un mare succes personal şi o mare afacere (sau un mare „gheşeft”). Societatea, însă, nu are niciun câştig, pentru că banii care intră în buzunarul speculantului nu vin „din cer”, ci din buzunarul altui om ... sau a mai multora. Când o economie întreagă de producţie se transformă într-o economie „de speculă”, totul se prăbuşeşte. Toate acestea nu sunt speculaţii, sunt exact ceea ce trăim acum.
    Sensul democraţiei este acesta: majoritatea decide. Sau, mai corect: minoritatea nu poate decide peste capul majorităţii.
    Legile sunt, însă, legi. Ele pot fi votate democratic, dar nu respectă întotdeauna principiile democraţiei. Avem la îndemână un exemplu concret, şi deopotrivă tragic, din istoria recentă. Împotriva guvernului Boc, constituit prin traseism politic, au fost depuse „n” moţiuni de cenzură, dar niciuna nu a trecut, fiindcă parlamentarii puterii nu au votat. A dezarmat opoziţia în faţa acestei atitudini? Nu, nici vorbă, doar s-a îndârjit mai mult. A început să recurgă la aceleaşi mijloace imorale ca şi puterea: racolarea de parlamentari. Ba, de multe ori a întrecut puterea în imoralitate şi ipocrizie! Şi, până la urmă, a reuşit! A reuşit să „trântească” guvernul PDL!
    Ce s-a-ntâmplat, în acest timp, cu ţara? În acest timp în care ţara a fost condusă NEDEMOCRATIC? Rezultatele se pot vedea peste tot ...
    Acum, sunt voci care recomandă neprezentarea la vot. Foarte posibil, prin această strategie, Traian Băsescu se va reîntoarce la Cotroceni. Dar – SĂ FIE FOARTE CLAR – prin această strategie NU va câştiga referendumul. Nu se va reinstala în mod democratic la Cotroceni, ci, dimpotrivă, printr-o siluire a democraţiei.
    Rezultatul? Chiar ne e aşa greu să ni-l imaginăm? O acutizare a luptei celor două tabere, suprapusă pe o prăbuşire economică din ce în ce mai accentuată.
    Traian Băsescu nu poate câştiga referendumul decât aşa cum a spus-o el însuşi: cu un vot în plus. Altfel ce simpatizanţii lui, care propovăduiesc abţinerea de la vot, îi fac, de fapt, un deserviciu ... lui şi, mai ales ţării. Pentru că – repet pentru a nu-ştiu-câta-oară – nu va putea fi bine, nu se va putea reinstaura pacea socială, economia nu-şi va putea reveni, decât în situaţia în care se va respecta acest principiu democratic elementar: câştigătorul este cel care are un vot în plus.
    Să nu ziceţi că nu v-am spus!

    RăspundețiȘtergere
  2. Maestre,

    Voi incerca sa scriu cateva impresii care au sau nu legatura una cu alta:
    - nu toti liberalii (membrii de partid sau simpatizanti) se simt reprezentati de catre Crin Antonescu sau actuala conducere PNL;
    - nu toti liberalii se identifica cu ceea ce s-a intamplat intre 3-6 iulie;
    - nu toti liberalii sunt incantati ca PNL prin USL, a acceptat sa vina acum 2 luni la guvernare, in loc sa mai astepte 6 luni sa isi rupa de tot capul PDL, MRU, UNPR si UDMR si apoi sa vina in urma alegerilor parlamentare la guvernare;
    - nu toti liberalii din filialele lor participa cu trup si suflet la cele 2 saptamani de campanie electorala pt referendum. Oare de ce? Pt ca nu este o miza importanta pt ei, cei din teritoriu? Pt ca s-au vazut cu sacii in caruta dupa locale si unii isi permit in aceasta perioada vacante si concedii (primari, viceprimari, consilieri jud si locali, presedinti de CJ) ca doar au tras destul pana in 10 iunie, nu?
    - majoritatea cetatenilor isi dau seama ca in 29 iulie, nu se vor prezenta 50% + 1 de alegatori, si atunci ce mai conteaza cu cine voteaza sau impotriva cui, dar oricum nu va fi valid referendum-ul?

    Impresiile de mai sus sper sa nu fie considerate un boicot la referendum, deoarece eu personal ma voi prezenta si voi vota cum cred de cuviinta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chris,
      Nu am sa critic niciodata optiunile interne din PNL, pentru linia dura a lui Antonescu sau pentru cea mai maleabila a lui Tariceanu. Daca ti minte, eu am fost pentru solutia Antonescu inca din 2006, de pe vremea in care Tariceanu era pe cai mari. Cred in necesitatea existentei unei alternative pentru actuala conducere, in cazul unui esec.

      Impunerea unui presedinte al Romaniei din partea PNL ar trebui sa fie prioritara pentru toti cei care sunt sau au fost membrii ai acestui partid. Este o ocazie unica, care nu cred ca se va repeta foarte curand.

      Legat de rata departicipare a cetatenilor la referndumul de duminica, eu zic ca este nevoie doar de un soc, de un scandal mare care sa ii duca pe oameni la vot. Si mai cred ca ambele tabere au pregatite un asemenea eveniment la final de campanie. Vom avea o participare rezonabila la acest plebiscit. Oricum, o victorie a taberei anti-Basescu, indiferent daca se va atinge procentul de participare de 50% sau nu, il va delegitima pentru totdeauna pe matelot.

      Personal, cred ca va fi demis.

      Ștergere
  3. Eu nu am luat niciodata apararea acelui "proiect" pentru ca din start nu mi s-a parut unul cinstiti autentic. Chiar ma miram ca la-i sustinut.
    In rest sunt total de acord cu ce ai scris, si as mai aduga ca in opinia mea, dar si prin ce a declarat el insusi, fostul prieten nu a fost nu este si nu va fi niciodata un liberal.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sincer, nici pe mine nu m-au convins Ponta&Antonescu sa ma duc la vot. Nu ma potduce sa-l sprijin cu un vot pe Basescu, dar nici nu pot inchide ochii si accepta modul in care Traian Basescu este dat jos utilizand metodele lui Traian Basescu. Daca voi sunteti de acord cu asta, treaba voastra.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iată ce postam aici, pe blogul tău, în urmă cu câteva luni, vis-a-vis de ,,România Liberală'':
    ,,Din păcate, agenda reală a românilor liberali nu coincide, astăzi, cu acțiunea politică a PNL''. Aşa scrie în Manifestul României Liberale. L-am citit şi eu. Pe mine mă contrariază multe dintre ideile de acolo. Sunt teorii elitiste. România Liberală pare a nu propune o dezbatere reală în interiorul liberalismului românesc, ci mai degrabă a decreta, din start, ce e bine şi ce e rău. Iniţiatorii vădesc intoleranţă şi superioritate. Ba, în avântul lor de ,,lupi tineri'', trasează şi o limită de vârstă, de parcă ei ar fi deţinătorii unor adevăruri absolute pe care nu le pot înţelege, de pildă, liberalii mai trecuţi. În fine, voi mai aprofunda filozofia lor, la cald nu mă satisface. Poate pentru că tonul sentenţios mă cam sperie.

    Între timp m-am convins că cei de la ,,România Liberală'' sunt nişte canalii băsiste.

    @Mircea,

    Pentru un om care aşteaptă să fie convins de alţii, şi nu se convinge el singur, cu proprii lui neuroni, de un lucru anume (nu contează care) este umilitor. Că de aia au oamenii cap! Eu mă duc la vot duminică şi votez DA! Din convingere personală!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, imi aduc aminte de ce ai scris. Eu nu merg pana acolo incat sa ii acuz direct de probasism. Nu. Dar au o gandire care ii descalifica. Boicot pentru referndum? Unde ne gasim? IIntr-o tara africana?

      Ștergere
    2. Mie neuronul imi spune ca inlocuirea lui Traian Basescu cu Traian Basescu de rit nou, pe numele lui Crin Antonescu, nu este o miscare buna. De, tot convingere personala. Si nici tu nu ma convingi. Voteaza-ti convingerea personala, ca nu se supara nimeni. Si nu e vorba ca n-as vota sa fie demis Basescu, as face-o cu ambele maini, atata timp cat lucrurile ar fi facute corect. Dar cand sunt facute de mantuiala si cu schimbarea regulilor de joc din mers, nu se va realiza decat ceea ce s-a facut si in 2007 - revigorarea lui Traian Basescu. Daca asta si-au dorit Ponta&Antonescu, au reusit. Dar se pare ca libertatea lui Adrian Nastase este mai importanta decat democratia si castigarea puterii prin metode oneste.

      Ștergere
    3. Toata lumea trebuie sa mearga la vot ca este dreptul nostru dincoace de 89, pentru acest lucru au murit multi. In cea ce priveste pe Basescu trebuie demis a stat destul acolo si a facut mult rau acestei tari.

      Ștergere
  6. @ Mircea,

    Clişee... La capitolele ,,Onestitate'', ,,Caracter'', ,,Consecvenţă'', Traian Băsescu e la ani lumină de Crin Antonescu. Cei doi nu suferă nicio comparaţie. Asta e părerea mea, nu trebuie să ţi-o însuşeşti.

    P.S. Eu nu doresc să conving pe nimeni. Ţi-am spus că îmi repugnă ca un om să fie convins de un alt om. Asta înseamnă că primul nu are încredere în capacitatea lui de judecată, ci în a ăluilalt.

    P.S.2: Ori mergi la referendum, ori stai acasă, Băsescu la Cotroceni tot nu va mai păşi vreodată. Ghici de ce?

    RăspundețiȘtergere