***
Echipa de experti a Ministerului de Externe de la Bucuresti condusa de catre Bogdan Aurescu a obtinut la Haga respectarea principiilor din Dreptul International si aplicarea lor in cazul delimitarii platoului continental si a zonei economice exclusive in urma diferendului aparut intre tara noastra si Ucraina post-sovietica.
Cei care clameaza "marea victorie" a Romaniei se inseala folosind aceasta sintagma. Meritul exceptional al membrilor echipei detasate la Haga consta mai ales in prezentarea profesionista a situatiei reale din zona respectiva. Curtea de la Haga nu a facut altceva decat sa ia act de argumentele reale, peremptorii, valabile prezentate in pledoaria d-lui Aurescu.
Unii comentatori s-au grabit sa il felicite pe presedintele nostru mizerul domn Basescu pentru curajul de a incuvinta demararii procesului de la Haga. Ar trebui totusi sa se stie (mai ales ca unul dintre acesti publicisti a condus un timp si editia romaneasca a "Le Monde Diplomatique"!) ca felicitarile le merita Dl. Iliescu - indiferent cat as stramba si eu din nas - pentru ca el este presedintele care si-a dat acceptul pentru actiunea Haga.
Felicitari merita si presedintele Constantinescu, deoarece la finalul textului tratatului romano-ucrainean a insistat sa se insereze o clauza conform careia daca in termen de doi ani negocierile bilaterale nu conduc la realizarea unui acord atunci problema sa fie adusa in atentia curtii de la Haga.
Basescu?!? O laba trista in relatiile internationale!
Ce va face Romania cu aceasta zona de expoatare exclusiva? In dulcele stil clasic mai nimic in favoarea Statului si mai totul in favoarea camarilei economico-politice care capuseaza sistemul de acordare a licentelor de explorare in Romania.
Se vorbeste de independenta energetica a Romaniei...poate doar daca o sa mai construim doua centrale nucleare cu cate sase reactoare fiecare! Probabil ca exista hidrocarburi in acea zona dar nu in cantitatea necesara asigurarii in totalitate a consumului intern.
Cu siguranta procesul de la Haga a fost un succes pentru diplomatia romaneasca. Cum va fi el gestionat de politicieni oare?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu