Libertatea omului e partea divină din el. Petre Tutea
luni, 28 septembrie 2009
Viitorul parlamentarismului romanesc. Viziunea lui Basescu
Caricatura de Mihai Matei
***
Statul de drept nu poate exista fara un Parlament puternic. Puternic si eficient, am putea zice. Acesta este un dat. Separatia puterilor in stat reprezinta garantia dezvoltarii democratice a unei tari cu mentiunea ca aceste puteri nu trebuie sa fie detinute de aceeasi persoana.
Pana si statul comunist a avut un parlament sub forma Marii Adunari Nationale, insa aceasta nu a reprezentat niciodata cu adevarat o putere in sine. Puterea legislativa, alaturi de cea executiva si cea judecatoreasca, era apanajul unui clan:familia Ceausescu.
Suntem noi acum departe de acele vremuri? Eu zic ca nu. Presedintele a reusit performanta de a transfera prerogativele Executivului la Cotroceni prin guvernul paralel instituit la palatul prezidential. Practic fiecare functie guvernamentala este dublata de una de consilier al presedintelui. Parlamentul actual se complace in situatia de a aproba mecanic initiativele legislative venite de la comisiile prezidentiale via Palatul Victoria.
Acesta nu este parlamentarism. Avem doar o reproducere in timp a situatiei existente in vremea Marii Adunari Nationale comuniste. Statul de drept din Romania este amenintat de initiativele presedintelui in domeniul reformei Statului. DA, avem nevoie de un Parlament mai mic, mai eficient, mai profesionist. NU, nu avem nevoie de referendum in acelasi moment cu alegerile prezidentiale deoarece se va denatura sensul optiunilor alegatorilor.
Parlamentul trebuie sa redevina izvorul de legi necesare bunei guvernari a statului. Trebuie sa abandoneze statutul de anexa a Guvernului sau a Presedintiei. Si asta cat mai curand, pana nu se cronicizeaza boala de care sufera.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu