marți, 4 ianuarie 2011

2011. Ce va fi?

***

Pentru al doilea an consecutiv Garcia Muerte isi permite sa emita cateva predictii despre anul ce va sa vie. Mare parte din cea ce am scris despre anul trecut la inceputul lui ianuarie 2010, s-a adeverit. Din pacate! Haideti sa vedem ce ne va rezerva acest an, din punct de vedere politic. In primul rand tin sa ii dezamagesc pe cei care cred ca vom scapa de guvernul Boc in primele doua treimi alea anului. Nu. Acest guvern este cel mai bun de pana acum, pentru Traian Basescu. Presedintele beneficiaza de aportul celui mai servil premier din istoria Romaniei, in fata caruia pana si Guta Tatarescu ar pali. Guvernul Boc va rezista.

De ce fac aceasta afirmatie? Pentru ca ma bazez pe capacitatea de influentare ( a se citi santajare) a lui Traian Basescu, care, prin intermediul serviciilor, controleaza in realitate viata politica romaneasca. Apoi mai exista voturile parlamentare ale UDMR - ului. Daca acestei formatiuni politice ii vor fi indeplinite cerintele in cea ce priveste Legea Educatiei (si se pare ca i se vor indeplini!)  atunci orice miscare politica a lui Crin sau a lui Victor Ponta in directia atragerii formatiunii politice a maghiarilor intr-o eventuiala majoritate parlamentara care sa il excluda pe Traian Basescu, este sortita esecului.

UDMR - ul nu este in esenta o formatiune politica romaneasca. Ea reprezinta in primul rand interesele nationale ale maghiarilor si doar in subsidiar este un partid doctrinar. Si acest fapt devine vizibil in momentul in care constatam ca ei s-au aliat atat cu PNT-CD in timpul guvernarii CDR, cu PSD in perioada 2000-2004 cat si cu PNL intre 2004 si 2008. Daca pana acum partenerii de coalitie ai UDMR au reusit sa pareze cu eleganta asalturile maghiarilor pe teme nationale, acum, cu PDL si Basescu, se pare ca maghiarii au gasit in sfarsit naivii de serviciu.

In dorinta de a construi o alternativa reala la actuala stare de fapt din politica romaneasca, PNL si PSD vor fi impinse dinspre baze spre o alianta de jure. Probabil ca vom consemna aparitia unei constructii politice care sa confere legitimitate unei miscari politice ample, menite sa revigoreze increderea in mediul politic. Crin va trebui sa se multumeasca cu sustinerea unanima a opozitiei in cursa pentru Cotroceni, eveniment care in nici un caz nu va avea loc anul acesta, indiferent cat de mult ne-am dori acest lucru. Sorin Rosca Stanescu ne vorbeste despre o dulce dorinta si nimic mai mult.

Paradoxal, fortata de evolutiile mondiale, economia romaneasca se va stabiliza, putand vorbi spre final de an chiar si de o usoara crestere economica. Insa aceasta crestere nu o vom resimti in veniturile din acest an, cand, mai mult, puterea de cumparare a romanilor va scadea. Nivelul de trai se va deteriora in continuare, Romania "beneficiind" din punct de vedere procentual, de cel mai mare numar de saraci din Uniunea Europeana. Anul marilor prefaceri va fi 2012. 2011 va reprezenta doar un status-quo si nimic mai mult.

8 comentarii:

  1. În multe puncte ale expunerii tale sunt de acord cu tine. Doar că, sceptic de profesie, nu întrevăd în 2011 decât un marasm moral în care societatea românească se va cufunda tot mai mult, poate iremediabil, şi un atentat la demnitatea umană din ce în ce mai grosolan şi mai fără perdea. Sunt dezgustat încă de la început de an...

    RăspundețiȘtergere
  2. Letargie...asta este cuvantul care caracterizeaza cel mai fidel realitatea imunda in care se complace societatea romaneasca. Si, din pacate, antidotul inca nu se arata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aferim, Garcia! Mai bine sa fii realist decat sa-ti faci iluzii prea mari. Anul asta va fi cam ca 2002 sau 2003 in perioada guvernarii PSD, un an confortabil pentru putere si o zbatere pe uscat pentru opozitie.

    In plus, eu sunt un pic mai sceptic decat tine. Ma tem ca economia europeana sau mondiala nu se vor stabiliza in 2001, astfel ca si noi vom trage mata de coada. Pacat, pentru ca nu prea mai sunt state de emigrat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dar poate ne vor lua de manuta tanti UE si ne va invata cum sa scapam de Tiran, cine stie? Vad ca el si ai lui incep sa devina nu doar nefrecventabili ci chiar de-a dreptul nesuferiti in ochii celor de la Bruxelles. E doar o nevinovata speranta, of course!

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule, toate aceastea sint valabile cu o singura conditie: situatia sa nu fie mai grava decit ne este explicat ca e, ceea ce nici nu ar fi asa de nou, la PDL. Sau la vreun partid politic. Iar daca e, 2012 va veni cu un an mai devreme.
    Crin? Crin ar avea mult de lucru la capitolul credibilitate. Geoana de pe imaginea lui nu o va putea sterge decit facind ceea ce nici un politruc roman nu a facut pina acum, si anume TREABA. Iar, sincer, eu nu il vad.
    Cel ce va castiga, pe termen lung, meciul, va fi primul politician care va adauga un raspuns fezabil si intrebarii "Cum?", intrebare imediat urmatoare atit-de-iubitului "Ce?" electoral rRoman...
    Sincer, in peisajul politic actual, vezi vre-unul care sa o faca? Nu, nu ma refer la a oferi alti oameni care sa aibe de-a face cu intrebarea "Cum" in asa fel incit tatucul sa poata fi ferit de raspundere!
    Sintem tara tuturor kkturilor, la noi nici dinamita nu mai explodeaza fara ordin, de ce ar exploda mamaliga...?!?

    RăspundețiȘtergere
  6. Si ce ne ramane sa facem atunci? Sa cautam iarasi personalitati "exceptionale"? Cand am crezut ca le-am gasit, atunci a fost mai rau. In 2004 am votat cu ambele maini pe Marinar, am crezut ca realmente va fi in stare sa schimbe ceva. Canci! Nepotismul, Coruptia, Prostia s-au generalizat in mandatele sale. Crede-ma, prefer pe cineva care sa nu faca nimic decat pe unul care sa ameteasca totul in tara asta.

    Cand aud expresia asta "sa gasim pe cineva care sa faca TREABA" imi vine sa ma sui pe pereti. La noi, echivalentul pentru TREABA este HAOS. Eu cred in liderul de viziune, cu principii, nu in tehnocratul aservit. misiunea unui lider adevarat este aceea de a forma o echipa competenta, formata din varfurile domeniilor pe care le administreaza. Ti se pare ca Boc este un varf academic? Omul acesta este de o prostie crunta. Poate geniul Finantelor, Ialomitianu iti inspira mai multa incredere. Mie nu. Doar niste ageamii pusi acolo sus de catre un presedinte indobitocit in rele.

    Si DA, chiar cred in Crin Antonescu.Are sansa de a face ceva deosebit in aceasta tara. Sa vedem daca o va fructifica.

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnule, rau e ca sincer nu am idee ce e de facut. Realitatea e ca tara ar avea nevoie de niste profesionisti. Problema, cum corect ai spus, e ca putinii profesionisti din sistem nu sint primiti in joc decit daca sint aserviti. Nu, chiar nu am idee de unde ti-a venit asta cu Boc si Ialomitanu, eu zbier de mult despre "genialitatea" guvernului. Crin? Desigur ca MAI are o sansa. Intrebarea e daca macar o va baga in seama, DINCOLO de vorbe. Eu de vorbe sint satul. Iar alianta cu PSD a dus foarte tare inapoi cu gandul la Radu Campeanu&Co. Iar viziunea, de fapt nu are nimic de-a face cu ce se intampla. Sau are, DACA vreun politician are de gind sa o si aplice, o data ce are boii la caruta.
    Dar, din pacate, asta e marfa. iar singurii profi independenti pe care ii avem ca neam nu mai sint de mult in tara. Si de momit inapoi ma tem ca nu chiar avem cu ce, iar la nivel politic in mod cert nu se vrea asta, in niciuna din tabere. Ceea ce pe mine ma duce la o concluzie simpla: e ceva ce nu stim. Toate semnele duc la o prabusire rapida. Care va afecta pe toata lumea, mai mult sau mai putin. dar ii va afecta pe toti. Iar ei sint linistiti, si dau bice in continuare pe acest drum. DE CE? Nu, nu cred ca ei nu realizeaza ce se intampla. CE NU STIM? CE NI-SE PREGATESTE?

    RăspundețiȘtergere
  8. Poate ca nici noi nu prea stralucim la capitolul luciditate politica. Vedem doar ambalajul, neindraznind sa privim si ce se ascunde in spatele lui. Declarativ, actualii guvernanti sunt campionii luptei impotriva coruptiei; in realitate, in acesti ani aceasta plaga a societatii a devenit tot mai raspandita. Basescu vorbea de grupuri de interese. Mai mare rasul!

    RăspundețiȘtergere