luni, 24 ianuarie 2011

Absolut siderant! Ce a inteles Basescu ca inseamna democratia

***
"...in democratie cel mai important este sa iei o decizie in avantajul majoritatii."

Vi se pare ca citatul de mai sus are vreo legatura cu principiile Democratiei?  Eu cred ca nu. Da, un guvern se constituie pe baza unei majoritati parlamentare, expresie a proportionalitatii numarului de voturi exprimat de catre cetatenii care indeplinesc conditiile de varsta pentru a lua parte la procesul electoral. In fapt, citatul de mai sus ne arata ce pricepe Traian Basescu din regulile democratiei. Dar oare este democratic un asemenea mod de gandire?

Dupa 7 decembrie 1941, in urma atacului japonez de la Pearl Harbor, mii de japonezi de pe teritoriul Statelor Unite au fost internati in lagare speciale. A fost un gest facil pentru linistirea majoritatii americanilor. A reprezentat insa aceasta o masura democratica? Nu. Chiar deloc. Adolf Hitler a venit la putere ca urmare a votului liber exprimat de catre majoritatea electoratului german. Pentru "binele" acestei majoritati, Adolf a trimis la moarte, intr-o prima faza, cateva sute de mii de oameni. A fost aceasta o masura democratica? Nu. A fost ea sustinuta de catre majoritatea poporului german? Da.

Domnul Traian Basescu ne indica foarte clar limitele intre care el intelege democratia. Nu conteaza ca acea majoritate este constituita fortat, printr-un dat prezidential. Nu. Presedintele Basescu a numarat si a vazut ca majoritatea pensiilor cresc. Deci automat decizia de recalculare a pensiilor este corecta. Ei bine, d-le presedinte, va inselati.

Democratia nu inseamna sa iei o decizie in favoarea majoritatii. Nu. Esenta democratiei consta in respectarea principiilor statului de drept, a legilor, a Constitutiei. Acest din urma aspect pare destul de strain de bagajul de cunostiinte al actualului presedinte.

9 comentarii:

  1. Majoritatea romanilor vor acum sa crape Basescu. Conform teoriei lui ar trebui acum sa facem pe plac poporului, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, corect. Din pacate insa,in acest caz, Vadim nu este Dumnezeu. Insa...rabdare! ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Absolut corect!
    1. Democratia nu este a face ce e in avantajul unei majoritati in detrimentul unei minoritati. Democratia inseamna guvernarea reprezentantilor unei majoritati, respectand minoritatea, legile si drepturile constitutionale.

    2. Ce fac ei nu e in avantajul unei majoritati ci ina vantajul unei foarte foarte mici minoritati.

    3. PD-ul nici nu are o majoritate legitima. PD la parlamentare a avut 31%, si fara falsificarea reazultatului prin cumpararea de parlamentari nu ar putea guverna. Deasemnea Basescu in primul tur a avut 30 si ceva la suta.

    RăspundețiȘtergere
  4. @transildania

    Din pacate la noi, faptul ca a reusit sa incropeasca o majoritate fortata, non-ideologica, dar inca reala (cel putin in Camera Deputatilor) il determina pe Traian Basescu sa considere Romania ca fiind o mosie proprie. Iar pe propria mosie, intr-un feudalism de sorginte est-europeana, ai drept de viata si de moarte asupra supusilor. Ori, din pacate pentru Traian Basescu, totusi Romania este in Europa, parte a UE (inca!). Daca capitala era asezata un pic mai la N-E, pe coordonatele 55°45'N/37°37'E, pe unde mai daunazi latra balalaica, alta era situatia. Iar opozitia era la Londra.

    RăspundețiȘtergere
  5. Democratia inseamna, in primul rand, posibilitatea tuturor vocilor de a se exprima, si chiar de a fi luate in seama. A dat Ratiu o definitie.... vorbea de batalia pentru dreptul celuilalt de a nu fi de acord.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, insa, din pacate, cand Ratiu preda democratia mamaligarilor, baiatul asta de este acum presedinte, se ocupa cu sutirea flotei. Chestie de prezenta la cursuri...

    RăspundețiȘtergere
  7. Democraţia înseamnă fix ce vrea muşchiul lui prezidenţial.

    RăspundețiȘtergere
  8. Din pacate. Insa o asemenea atitudine nu pare sa tina in contextul in care noi ne dorim - cel putin la nivel declarativ - parte a unei Europe civilizate. Da, daca dorim sa o cotim din mers catre Est atunci Basescu e cea mai buna alegere.

    RăspundețiȘtergere