joi, 8 septembrie 2011

Ce inseamna socialismul stangist?

***
via e-mail:
In Suedia, caz real
O posibila tema de gandire pentru romani, pentru tot ce am trait si inca se mai traieste aici:

Cum se distruge o natiune! Doar cu psihologia maselor, binecunoscuta!

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar a picat odata o grupa intreaga. Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA! Profesorul le-a spus, "OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota 10."

Dupa primul test, notele au fost adunate si impartite la numarul de studenti, si toti au primit un 8. Studentii care au studiat intens au fost suparati, dar cei care au invatat mai putin au fost bucurosi peste masura. Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o "pomana", asa incat si ei au studiat mai putin. Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit. Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4 . Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia.

Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat. Profesorul le-a spus ca socialismul va pica in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes. Nu putea fi o explicatie mai simpla. Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul: "Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber, iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva. Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci, prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni. Nu poti multiplica bogatia, divizand-o!"

9 comentarii:

  1. Excelent exemplul pe care l-ai citat. Daca ar citi mai multa lume acest mic exercitiu si l-ar mai si intelege probabil o buna parte din populatie ar deveni LIBERALA. Nici Dumnezeu nu doreste sa fim toti egali de aceea ne CREEAZA ca fiind unici. Unii dintre noi se cunosc mai bine si isi exploateaza atuurile lor mai bine, altii nu se cunosc pe ei. Cert este ca intotdeauna oamenii mai inteligenti vor exploata oamenii mai putin dotati, iar oamenii bogati pe cei saraci. Asa va fi pana-i lumea si pamantul,

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant!... În România, însă, unde nu există nici conştiinţa cetăţenească a efortului comun, dar nici vreun principiu al solidarităţii, orice concept - fie de stânga, fie de dreapta - este inaplicabil. Aici, fiecare se descurcă pe cont propriu. Cum? Bună întrebare...

    Şi-apoi, lenea nu e o stare iniţială, cu care te naşti, ci una ulterioară, în care te complaci.

    Cel mai bine, în sensul ăsta, zicea Victor Hugo: ,,Nu ajunge să-ţi trăieşti viaţa, trebuie să ţi-o şi câştigi''

    RăspundețiȘtergere
  3. @Chris
    Da, dar din pacate traim intr-o tara in care cetatenii, in loc sa fie invatati cum sa prinda peste (citeste - cum sa isi castige existenta) -li se serveste din cand in cand cate un pestisor (recte,un ajutor social, o subventie,etc).Nu poti ca sa speri la o dezvoltare accentuata a initiativei private intr-un asemenea mediu. E compromis din start. Romania baleiaza intre extreme: unora Statul le asigura accesulla resurse peste masura iar altora le anuleaza orice sansala un trai decent.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Florin Matei
    Da, sentimentul solidaritatii interumane nu se gaseste la un nivel acceptabil in nici o comunitate din Romania. Avem de-aface cu un individualism prost inteles. Daca romanii ar fi incercat cucerirea Vestului Salbatic, si acum s-ar fi dus lupte...dar intre ei. Nici macar dictonul cu "sa moara si capra vecinului" nu mai e actualin aceasta tara. Mai degraba acum se doreste moartea vecinuluipentru ai fi luata capra.

    RăspundețiȘtergere
  5. vad ca doctrina basescu a prins foarte bine , pe acest blog liberal .
    - oamenii nu sunt egali ???
    - statul asistential ???
    - saracii , care sunt vinovati de tot raul de pe pamant ???

    unde am mai auzit noi asta ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Unii ar spune ca mai rau ca in socialism nu se poate.
    Eu spun ca dupa '89 a fost mai rau ca in socialism, pentru ca, cei care au muncit au primit cat sa supravietuiasca, si cei care nu au contribuit la cresterea avutie s-au imbogatit.
    Recompensa a fost invers proportionata cu contributia economica.
    In situatia aceasta socialismul apare ca o politica de centru.

    Redistribuirea de avutie de dupa '89 nu este capitalism este jaf si inca nu are o denumire pentru ca fenomenul este unic in lume.
    Privatizarile realizate prin cupoane s-au facut dupa principii socialiste, ale contributiei egale, dar in Romania aceste privatizari au reprezentat o mica parte din avutie.
    Cei care-l prezinta politica de dupa '89 ca o politica de dreapta capitalista, vor sa compromita capitalismul si reusesc, pentru ca nu au replica de la cei care ar trebui sa-si apere doctrinele.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim
    Ati vazut cum l-ati prins pe marele basist? Bravo.
    Apropo,unde s-a pomenit pe acest blog de stat asistential? Pe bune, acum. Nimeni nu a spus nimic despre vinovatia saracilor, stimat domn/stimata doamna. Indivizii speciei umane sunt egali ca si drepturi. Insa nu poti pune in practica niciodata un egalitarism desavarsit pe parcursul intregii vieti. Avem oameni inteligenti dar avem si reversul acestei calitati. Inteligenta este unul dintre factorii primordiali care determina implicit si calitatea vietii pe care o va trai un individ. Au incercat si altii sa etaloneze nivelul bunurilor dobandite de catre un cetatean in timpul vietii. A fost un esec, va amintiti?

    RăspundețiȘtergere
  8. @Deceneu
    In Romania,din pacate, inca ne aflam in stadiul capitalismului salbatic, cel cumulativ nu neaparat productiv. "Marii" intreprinzatori, cei care se lafaie in topurile milionarilor, sunt mai degraba niste cioclii ai vechii economii etatiste. Va dau un exemplu; celebrii frati Cristescu au dorit doar portofoliu de fabrici, pentru a le dezmembra si a le vinde pe bucati. Averea aceea de vreo 700 de milioane de euro cu care sunt creditati, reprezinta active neproductive dar cu o valoare imobiliara inca destul de ridicata.Ori acesta nu este capitalism ci cioclism.

    RăspundețiȘtergere
  9. Asta ce spui e valabil la scara intregii tari, si a fost politica de stat.
    Oamenii servicilor au primit misiune sa-si faca firme sa actioneze sub acoperire, sa cotizeze la "pusculita" pe canale paralele cu economia reala.
    Cum nu erau capabili sa adminstreze societati comerciale au preferat sa vanda activele, sa le demoleze sa vanda fierul vechi.
    Minereul importat in 45 de ani de comunism si transformat in fier, a fost vandut ca fier vechi.
    Au facut-o la ordin cu garantia ca nu li se va intampla nimic.
    Asa se fac toate ilegalitatile si abuzurile.

    RăspundețiȘtergere