vineri, 7 octombrie 2011

UNPR, presiunea enervanta a santajistului

***
Nu mai reprezinta un secret pentru nimeni faptul ca Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei reprezinta doar un grup de interese, eterogen, in care coexista idei politice care reprezinta ele insele intregul spectru politic romanesc, de la Dreapta la Stanga. Stati linistiti, ideile sunt reprezentate, in teorie cel putin, de oameni, fiecare avand la activ vreo doua-trei formatiuni politice, nu de ideologia oficiala, care poate fi caracterizata intr-un singur cuvant: simplista. Generalul izmenar a reusit sa incropeasca o gasca pusa pe capatuiala, fara o sustinere reala din punct de vedere electoral, dar cu pretentii in crestere, dupa ce Clipirici a sesizat doza mare de santaj pe care este dispus PDL sa il accepte, pentru a ramane la guvernare. 

Ideologia formatiunii politice pritocite ad-hoc de catre grupul rezervistilor cu state vechi in aparatul represiv ante si postdecembrist este una extrem de subtire, care nu aduce nimic nou, cu adevarat, decat, poate, folosirea absolut exagerata a cuvantului progresist. Astfel, cele sapte puncte inscrise ca fiind ideologia asumata a acestei formatiuni politice se intituleaza  Era progresistă, Stânga progresistă, România progresistă, Statul progresist, Principiul progresist, Libertăţile progresiste si Guvernarea progresistă. Daca parcurgeti cele 4-5 randuri ale fiecarui principu director enuntat pe site ul oficial, veti descoperi ca purtatorii de epoleti nu prea sunt decisi, in realitate, in ce parte sa o apuce ideologic: un stat centrist sau unul in care subsidiaritatea sa fie forta care sa duca Romania spre progres.

In aceste zile ne apare foarte interesant jocul politic pe care il fac trupetii generalului Clipirici. Chiar prin vocea acestuia din urma, UNPR face pressing pentru a mai obtine de la PDL macar inca un minister, plus o rocada in urma careia sa preia Ministerul Administratiei si Internelor. Logica factuala ne spune ca, fara un minister care sa imparta banii aferenti primariilor, UNPR nu poate racola alesi locali si, prin urmare ii va fi foarte dificil sa reziste ca si formatiune politica dupa primul exercitiu electoral. Avand insa acces la banii publici, taind feliile bugetare in functie de interesele imediate, UNPR are argumentul suprem in a atrage in randurile sale oamenii cu functii de la nivel local. Numai ca o crestere foarte importanta a ponderii politice a formatiunii cu epoleti nu prea convine PDL, care nu mai vede in Uniune atat un alergator care alearga pe culoarul rosu al PSD ci mai degraba un concurent in propriul bazin elctoral, reprezentat de cei care isi dau votul pe o paine si doua beri.

Pe de alta parte PDL nu poate renunta la colaborarea guvernamentala cu UNPR, in conditiile in care UDMR isi face propriul sau joc politic, mai ales dupa ce electoratul maghiar a suferit schisme, odata cu aparitia altor formatiuni politice bazate pe elementul etnic maghiar. O sa avem parte de un joc politic destul de interesant in toamna acestui an, cu regrupari care vor consfinti forma finala a aliantelor care se vor confrunta in 2012. Traim vemuri intersante.

Un comentariu: