miercuri, 9 septembrie 2009

Ce urmareste Basescu prin laudele adresate guvernului Tariceanu?

***


"Vreau să mulţumesc Guvernului Tăriceanu pentru flexibilitatea de care a dat dovadă în negocierile cu investitorul şi pentru modul de a răspunde la doleanţele şi cerinţele investitorului, făcând ca acest contract să se semneze. Cu Ford România, cu Ford Craiova, România va merge mai departe".

Poate ca sunteti tentati sa credeti ca aceasta declaratie apartine lui John Fleming, directorul pentru Europa al Ford Corporation. Ei bine, nu. Cel care a rostit-o a fost presedintele in functie al Romaniei, Traian Basescu. Va vine sa credeti? Mie nu.

Guvernul liberal condus de catre Calin Popescu-Tariceanu a avut marele merit de a decupla parghiile de conducere a economiei de deciziile politice de moment. A actionat in limitele unui program bine gandit, in limite clare, fapt care a determinat autonomizarea economiei in fata scandalurilor politice generate de catre actualul Junghi de presedinte. Cresterea economica nu a mai fost afectata de crizele de personalitate ale lui basescu, lucru pe care l-am trait din pacate in guvernarea 1996-2000.

Privatizarea Automobile Craiova este un succes. Beneficiind de aportul unei comisii de privatizare nepuse pe capatuiala, delegatia Ford a avut in acesti oameni niste interlocutori cu temele facute. Basescu a observat si el realitatea. Dupa ceva ani.

Ma intreb insa care este sensul ascuns al spuselor prezidentiale. Pai basescu este in campanie electorala. Acest lucru reiese foarte clar din toate luarile lui de pozitie de pana acum. Declaratia aceasta este una cu bataie lunga.Ea trebuie interpretata si in contextul politic actual. Se urmareste dezghetul in relatia cu electoratul liberal si deschiderea de canale de consultare in vederea refacerii Aliantei DA.

Antagonismul domina relatiile actuale dintre basescu si PNL. In situatia in care Antonescu va intra in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, aceasta situatie se va accentua. Insa basescu pare mai degraba receptiv la rezultatele sondajelor de opinie care il dau ca finalist alaturi de Geoana iar aceasta operatiune de captatio benevolentiae are ca si functie atragerea electorilor liberali alaturi de el. Greu. Greu de tot.

8 comentarii:

 1. nu stiu ce urmareste basescu, dar laudele sunt meritate. contractul cu ford a creat locuri de munca, va aduce bani la bugetul de stat prin impozitare si implicit aduce deja bani din taxele asupra salariilor angajatilor. ca sa nu mai spunem ca ne putem mandri cu ford de romania..

  RăspundețiȘtergere
 2. Moga, categoric asa este precum spui. Dar acestea sunt lucruri deja cunoscute. Eu incercam sa vad resorturile care l-au impins pe basescu sa faca aceasta declaratie. Probabil ca atunci cand a pronuntat numele Tariceanu a scrasnit puternic din dinti.

  RăspundețiȘtergere
 3. Basescu spera ca astfel sa castige voturile electoratului care este multumit de guvernarea Tariceanu. Sa nu uitam niciodata cat de mult a crescut economia Romaniei a crescut foarte mult in timpul guvernarii liberale. Contractul cu Ford e un exemplu pozitiv in sensul asta. Acum insa marile firma parasesc Romania in favoarea altor tari. A se vedea plecarea Coca Cola

  RăspundețiȘtergere
 4. @ Tanar liberal

  Tariceanu are marele merit de a fi reusit separarea politicului de economic. O declaratie prezidentiala data anapoda, un ministru suspendat pentru ca asa doreste muschiul lui Basescu, toate acestea nu au mai avut darul de a arunca in aer cursul de schimb al leului, de exemplu.

  Uita-te la perioada 1996-2000, cand luarile de pozitie iresponsabile ale lui Basescu arunca leul de 9000 la 14.000 de unitati pentru un dolar.

  Ce traim azi? Ai vazut showul de la Asociatia Magistratilor? Ti se pare ca Romania actuala este o tara normala sau apropiata de starea de normalitate? Mie nu.

  RăspundețiȘtergere
 5. Acest exemplar de presedinte, Basescu Traian, urmareste ceva! Nu cred ca a fost doar o scapare sau o constatare care trebuia neaparat facuta! Eu cred ca se pregateste sa rupa niste voturi intr-o eventualitate in care intra in turul 2 cu Geoana, si pariaza pe scarba pe care o au multi liberali, liberalii adevarati fata de PSD! Cu toate ca nu inteleg, daca chiar ar fi asa, de unde socoteste el ca va intra cu Geoana in turul 2, ca dupa sondaje sigur nu se ia!

  RăspundețiȘtergere
 6. @ Sebesan

  Nu i se poate nega niciodata flerul politic lui Basescu. Declaratia aceasta este o lovitura prin ricoseu. Da, se vizeaza electoratul PNL, desi, daca se va ajunge pana acolo incat romanii vor avea de ales intre Geoana si Basescu, personal voi da un vot de fronda fata de Basescu si non-realizarile sale din cei cinci ani de mandat. Si ca mine mai sunt destui.

  RăspundețiȘtergere
 7. Guvernarea liberala a fost cea mai buna guvernare de pana acum. Basescu spera sa atraga din voturile celor multumiti de Guvernul Tariceanu.

  RăspundețiȘtergere
 8. @ Paula

  Putin mai greu cu voturile celor multumiti de activitatea lui Tariceanu. Marea majoritate a acestora au un bagaj de cunostiinte destul de insemnat incat sa faca diferenta intre bine si rau.

  Iar Basescu este partea intunecata a ecuatiei.

  RăspundețiȘtergere