marți, 24 noiembrie 2009

De ce il voi vota pe Geoana. Conceptul de raison d`etat si aplicabilitatea lui in 6 decembrie



***
Logica aliantelor ne spune ca atunci cand doi subiecti constata aparitia unui tert cu o putere care excede fortele proprii luate individual, acestia se vor alia. Este si cazul aliantei PNL-PSD  ale carei baze se pun in aceste zile. Individual, cele doua partide sunt mai slabe atat organizatoric cat si numeric in comparatie cu PD.  Impreuna insa, forta lor o depaseste pe cea a partidului prezidential, creând circumstantele necesare inlaturarii domnului Basescu de la Cotroceni.

Acuzele care se fac auzite in aceste zile la adresa d-lui Antonescu tin de alaturarea PNL - ului gruparii socialiste care il doreste la Cotroceni pe Mircea Geoana. Calificativele aruncate asupra liderului liberal merg pana la considerarea lui ca si tradator al Dreptei. Nimic mai fals. Istoria ne ofera exemple multiple de aliante care exced limitele confesionale, ideologice indeobste acceptate.

Creatorul conceptului de  raison d`etat, primul ministru al Frantei catolice, cardinalul Richelieu, nu a ezitat sa se alieze cu "Marele Turc", Imperiul Otoman, impotriva Sfantului Imperiu Roman condus de catre credincioasa famile de Habsburg. Si aici vorbim despre un om cu functie in Biserica Catolica care s-a aliat cu lumea Islamului impotriva protectorului Papei. De ce? Pentru ca in acel moment Franta risca sa fie sufocata de forta Habsburgilor. Acelasi Richelieu nu a ezitat sa se foloseasca pana si de aliantele punctuale cu statele protestante impotriva unui centru catolic care devenea tot mai amenintator.

Mai aproape de zilele noastre am putut constata alianta dintre doua state capitaliste democratice (SUA si Marea Britanie) cu o tara totalitara condusa de catre comunisti (URSS) impotriva Germaniei; puterea afisata de catre aceasta din urma a avut rolul de a netezi asperitatile din colaborarea dintre Natiunile Unite si Uniunea Sovietica. De-asemenea, Paul Heni Spaak, omul politic belgian care a avut o mare contributie la punerea bazelor actualei Uniunii Europene, declara unui oficial sovietic ca cea ce ii tin laolalta pe occidentali este frica de URSS.

Rolul principal al aliantelor politice, militare, etc, il reprezinta tocmai sporirea fortelor in fata unui adversar comun, clar definit sau doar vag intuibil. In acest moment politic dusmanul de moarte al liberalilor este tocmai PD - ul d-lui Basescu, partid autodeclarat de dreapta, care insa prezinta grave simptome de totalitarism rezidual. In fapt, PD - ul este partidul familie Basescu si nimic mai mult. Crin Antonescu a judecat aceasta conlucrare a PNL - ului cu PSD - ul d-lui Geoana tocmai prin prisma acestei insusiri usor sesizabile la partidul prezidential. Mocirla in care se regaseste politica romaneasca in aceste momente este rodul actiunilor necugetate - as spune chiar prostesti - inteprinse de un presedinte incapabil de a-si intelege rolul conferit de catre Constitutie.

Mircea Geoana cunoaste sistemul deoarece el insusi nu este altceva decat un aparatcik de moda noua. Din aceasta postura va sti unde ar trebui sa se poarte cu manusi si unde se poate taia in voie. Plus ca puterea lui ca si presedinte va fi diluata prin prezenta in aceasta coalitie a lui Crin Antonescu si a PNL - ului, nemaiamintind aici de existenta unui grup parlamentar al PD - ului foarte numeros in cele doua camere. Da, cred ca il voi vota pe Geoana in 6 decembrie.

9 comentarii:

  1. Subscriu la parerile dvs. Voi vota si eu Geoana, desi cu inima grea, si imi voi convinge familia si cunoscutii sa faca acelasi lucru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este greu...eu am crezut cu tarie, pana in ultimul moment in sansa lui Crin. Nu a fost sa fie de data aceasta. Ce avem de facut acum? Pai sa scapam tara de Basescu. Este un obiectiv care se afla inca la indemana noastra.

    RăspundețiȘtergere
  3. ''cred ca il voi vota pe Geoana in 6 decembrie''. Eu sunt sigur. Si n-am nicio retinere, adica l-am votat eu pe Iliescu in 2000 si n-o sa-l votez pe Geoana in 2009?

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bun articolul! Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Atreides

    Eu nu am votat la turul al doilea in 2000, deci sunt neinitiat in modul cum se voteaza PSD. DDe aici unele retineri. :)

    @ Dan

    Multumesc pentru aprecieri

    RăspundețiȘtergere
  6. L-am sustinut pe Crin Antonescu si daca veti citi post-urile lui Garcia si comment-urile mele veti vedea ca asa a fost. Insa duminica nu am fost la vot. Il respect foarte mult pe domnul Antonescu si consider ca este unul din cei doi politicieni de pe scena actuala pe care l-as recunoaste ca si reprezentant. Despre care as spune: Acest presedinte ma reprezinta. Intruneste valorile dupa care ma conduc, dupa care trebuie sa se conduca Romania. Din aceasta cauza nu l-am votat. Pentru ca l-ar fi distrus daca ar fi ajuns presedinte. Din doua motive:
    1. Romanii nu merita un astfel de presedinte si nu ar sti sa-l aprecieze
    2. Ca orice candidat, in spatele lui Crin este un partid, sunt niste oameni cu bani care l-au sustinut financiar in campania electorala. Nu l-ar fi controlat pe Crin ca pe o marioneta, insa sunt 1000% convins ca ar fi existat presiuni MARI pentru aducerea PNL-ului la guvernare.
    Cam atat despre domnul Antonescu.

    Mircea Geoana.
    Am spus despre dumnealui ca este o marioneta condusa cu niste sfori invizibile de un Papusar. Imi sustin afirmatia si consider ca este in continuare valida. Dar deja se exagereaza. In momentul in care esti presedintele tarii,partidul politic ce te-a sustinut face 2 lucruri:
    a) Iti cere sa-l aduci la guvernare
    b) Iti creeaza un opozant politic in persoana noului presedinte de partid
    Avantajul lui Mircea Geoana este lasitatea sa. Este perceput asa de toata lumea si asta ii permite sa demonstreze romanilor de cultura si educatie medie si scazuta ca Romania nu are nevoie la Cotroceni de o mana de fier ci de un om care sa nu provoace scandaluri si sa fie perceput ca un om diplomat si rezervat. Ca domnul Geoana s-ar comporta in acest mod din lasitate si nu din simt politic sau moral, conteaza mai putin.
    Diferenta dintre Geoana si Basescu este ca Geoana are sponsori de campanie, in timp ce Basescu are creditori,a caror dobanda astronomica va fi platit de romani.
    Nu il voi vota pe Mircea Geoana pentru ca nu ma reprezinta. Desi ii doresc succes in detronarea lui Basescu, nu vreau sa am de-a face cu acest proces. Nu pot, sunt las si egoist.



    Despre Referendum:
    Referendumul are 3 tipuri de vot:
    a) vot negativ
    b) vot pozitiv
    c) refuzul de a vota
    Calcul simplu:
    15% din oameni au votat negativ la intrebarea "Doriti reducearea nr de parlamentari".
    Presupunem ca jumatate din acestia au votat negativ si la a doua intrebare a referndumului. Adica 7.5% din alegatori, adica 3.75% din populatie. (calcule aproximative). Acesti 3.75% din populatie sunt idioti sau neinformati. Deoarece s-au dus sa voteze "nu" si au votat "Da". Pentru ca la referendum se aplica regula majoritatii duble. Adica, pe langa rezultatul votului, trebuie sa fie 50% din populatie prezenta la urne. Daca 3% din ei isi dadeau seama de cum sta treaba, refuzau sa voteze. Asa, nu au facut altceva decat sa valideze referndumul.


    Cam asta am eu de zis. V-am plictisit, ma contrazic (in anumite privinte) singur, multumesc daca ati rezistat pana aici cu lectura. Oricum, salut pactul semnat intre partide pentru formarea unei majoritati care sa dea guvern, imi surad ceva idei din planul de guvernare, oricine ar iesi acum presedinte este "obligat" sa accepte aceasta varianta, campania electorala fiind cea care il constrange(Si Basescu a dat inapoi in chestiunea Johannis).Guvern sa fie si sa functioneze, ca presedinte sincer...intre Geoana si Base mi se cam rupe ca tot dracu ala e. Aproape...

    RăspundețiȘtergere
  7. @Garcia
    Dupa dezamagirea initiala vad ca ai pus mana pe cazma. :)
    Si da, ai dreptate. Este un joc al puterii: cand un adversar achizitioneaza in sens relativ mai multa putere in raport cu tine, trebuie sa-l ataci. Altfel, e posibil sa nu il mai poti invinge!
    Ma gandesc la principiile de baza ale relatiilor internationale si mi se pare ca se pliaza perfect pe realitatea politica pe care o traim. Trebuie sa gandim pragmatic, exact cum a facut-o si Eminenta Rosie in Razboiul de 30 de ani. :)
    Cand ma gandesc ca il voi vota pe Geoana, ma si imaginez spalandu-mi sabia-n apele Golfului Persic, ca apoi sa-mi rup vesmantul si sa plang. Lamentabil, stiu. :))

    RăspundețiȘtergere
  8. @ buletinue

    Totdeauna am admirat dezvoltarile teoretice de situatie pe care ni le propui. Insa de data aceasta, cu tot respectul, cred ca ai gresit neprezentandu-te la vot. Pentru mine cel putin, motivele invocate de tine nu stau in picioare. Dar a fost alegerea ta, o alegere pe care trebuie sa o respectam. In legatura cu referendumul, eu nu am nici o grija. In forma actuala - cea ceruta de basescu - rezultatele lui nu se vor aplica niciodata.


    @ Flavius

    Sunt cateva motive care ma indeamna sa cred ca Geoana este mai potrivit pentru functia de presedinte al Romaniei decat Basescu. Cel putin jucand dupa regulile stabilite de catre actuala Constitutie. Nu vreau sa revin la aprecierea ca basescu in cinci ani de zile a produs doar scandaluri, dar, tragand linie, aceasta este singura concluzie logica pe care o poti trage.

    Reformare a Statuluifacuta de Basescu? Oameni buni, incetati!

    RăspundețiȘtergere
  9. Vad situatia din tara noastra si ma ingrozesc. Oare unde vom ajunge? Va veni ziua in care ne vom putea bucura de viata fara grija zilei de maine? Va invit sa facem link exchange si sa comentam situatia studentilor: societate.wordpress.com...si nu numai. Am incredere in dl Geoana ca va scoate tara din criza.

    RăspundețiȘtergere