duminică, 15 noiembrie 2009

Geoana. Penibilul nu tine cont de educatie

***

Dl. Geoana, candidatul socialist pentru functia de presedinte, tinde sa atinga in aceste zile de final de campanie noi culmi ale penibilului. Dupa ce l-a provocat non-stop in saptamana care a trecut pe Traian Basescu la o dezbatere publica, acesta a dat inapoi dupa ce actualul presedinte a ridicat manusa aruncata de catre papusa d-lui Hrebenciuc.  Problema d-lui Geoana este aceea ca optiunile lui politice nu mai sunt de mult chestiuni de ordin personal. Acestea au devenit apanajul unui grup de interese constituit in jurul senatorului Viorel Hrebenciuc, omul care face si desface in cadrul partidului.

Mircea Geoana a refuzat confruntarea cu Traian Basescu, motivul invocat fiind organizarea defectuoasa a acestei dezbateri. De aceasta situatie a profitat Crin, care, dupa ziua de ieri, s-a plasat in postura de challanger oficial al actualului presedinte. In realitate lui Geoana i-a fost teama de o confruntare directa cu Basescu, intuind faptul ca, spre deosebire de acesta, el nu prea stapaneste fraza, replica legata. Asa ca el inca asteapta o dezbatere de proiecte, asezata, gandita inainte de catre propriul sau staff. Numai ca aceasta dezbatere s-ar putea sa nu mai aiba loc.

Nu pot sa realizez cum un om avand instructia lui Geoana, experienta functiilor publice de inalt nivel, poate fi ghidat precum o papusa de catre grupul lui Hrebenciuc. Redau mai jos pregatirea superioara aacestuia, pentru a va convinge si voi ca ceva se intampla cu acest om. Datele sunt spicuite din CV - ul sau oficial.

• 2005 - Academia de Studii Economice Bucuresti -doctorat in economie mondiala
• 1999 - Harvard Business School - Program de dezvoltare manageriala - Grupul
Bancii Mondiale
• 1994 – NATO - Curs privind institutiile democratice
• 1988 - 1993 - Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
• 1991 - 1992 - Ecole Nationale d'Administration- Paris
• 1978 - 1983 - Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Mecanica

Marturisesc ca pana mai ieri luam in considerare - in cazul neplacut in care Crin Antonescu nu s-ar fi calificat  in finala - ca pe 6 decembrie sa dau votul meu lui Mircea Geoana. Insa dezbaterea de ieri m-a edificat in doua privinte;  primo: candidatul PSD este un las si un mincinos, incapabil de a conduce o tara de douazecisi doua de milioane de oameni si secundo: Crin Antonescu va fi sigur in finala de pe 6 decembrie. Asa ca dilemele mele au fost spulberate.

Ce nu a realizat inca stafful de campanie al d-lui Geoana este faptul ca Traian Basescu nu este un presedinte de serie ci un prototip ciudat, cu tonuri, cu umori. Ori un asemena om nu va da niciodata sansa unei dispute de substanta ci, cel mult, una de imagine. Este exact momentul de care a profitat la maxim Crin Antonescu. Este exact ocazia pe care a ratat-o Mircea Geoana. La un moment dat s-a spus ca Romania nu este pregatita pentru un presedinte de tipul celui reprezentat de catre Crin Antonescu. Dupa ultimele evenimente inclin sa cred ca Mircea Geoana se afla la periferia idealului politic al romanilor.

10 comentarii:

  1. Cu ce s-a ocupat intre 1983 si 1988 cand serviciile l-au bagat la Drept?

    RăspundețiȘtergere
  2. O fi trait din banii vreunei matusi...alta decat raposata Tamara, of course! Sau din banii soacrei?

    RăspundețiȘtergere
  3. Am observat ca m-ai pus in lista ta de bloguri. Iti multumesc mult. Te voi adauga si eu in blogroll-ul meu daca nu ai ceva impotriva.

    RăspundețiȘtergere
  4. Garcia,

    Sunt absolut de acord cu caracterizarea făcută lui Mircea Geoană, însă eu rămân reticent. Aparatul de partid al PSD este uriaş, iar electoratul captiv la fel. În plus, Crin a câştigat doar o bătălie, războiul continuă. În opinia mea, în această ultimă săptămână de campanie, pe scena politică ar trebui să aibă loc adevărate cataclisme, ca procentele lui Băsescu şi Geoană să scadă (şi nici atunci n-ar scădea dramatic). Repet, pentru a nu ştiu câta oară: avem prea mulţi compatrioţi capsomani ca să credem că în România vor triumfa vreodată bunul simţ, buna creştere şi buna credinţă. Şi întotdeauna segmentul acesta, extrem de gros, al populaţiei ne va hărăzi viitorul şi ne va hotărî soarta.
    Cel mai elocvent exemplu mi se pare acela de la alegerile parlamentare din noiembrie trecut, când, atât Geoană + PSD, cât şi Băsescu + Boc + PD, au promis tot ce se putea promite, fără ca promisiunile să prindă nici cel mai mic contur. Efectul? PD şi PSD sunt la aceleaşi procente electorale (32-33 %), iar liderii lor - cu cele mai mari şanse de a-şi adjudeca Cotroceniul. Ţi se pare normal, Garcia? Ba, mai mult, aud prin preajmă, de multe ori, ce ,,rău'' a fost Tăriceanu. Da, Tăriceanu, cel al cărui guvern a mărit salarii, a mărit pensii şi a înfiinţat sute de mii de locuri de muncă. Halal recunoştinţă! Floare rară, de-altfel, la noi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai ceva, pentru a vedea cum stau lucrurile inainte de primul tur, va propun urmatorul sondaj de opinie. Pentru a nu fi un sondaj tendentios il voi propune atat pe bloguri care il sustin pe Traian Basescu, cat si pe bloguri care il sustin pe Crin Antonescu sau Mircea Geoana.
    http://patrascudan.wordpress.com/2009/11/16/sondaj-de-opinie/

    RăspundețiȘtergere
  6. Te-ai grabit cu acest comentariu tendentios, lasandu-te in voia simtirilor de moment. Nici un om cu ceva demnitate nu ar fi acceptat sa vina de pe o zi pe alta, la ordin. Confruntarea a fost improvizata si nu oricum, ci prost. Organizarea si moderarea au fost sub orice critica. Crin trebuia sa stea si el acasa. Nu sunt pro-Geoana, dar nu pot decat sa-i dau dreptate. Miercuri se va vedea adevarata confruntare.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Florin

    Nu vreau sa cred in celebra zicere conform careia romanul trebuie fortat ca sa o duca mai bine. Eu nu cred in politicianul Geoana, nu cred ca el poate capacita intreaga masinarie de vot a partidului. Este incapabil de a lansa idei de forta, vorbe adanci, care sa conteze in economia jocului. Se aflaconjunctural in fruntea PSD - ului, de unde va fi scuipat dupa 22 noiembrie.

    @ Dan

    Dane, eu nu mai cred demult in sondaje. Chiar daca tu nu ti-ai dori un sondaj subiectiv, el asa va deveni. Si cand spun ca nu mai cred in aceste facaturi preelectorale, o spun cu toata credinta. Si in traditia blogului meu era initierea de sondaje inaintea momentelor importante. Sunt fara valoare.


    @ Ion de la Chiuiesti

    Cu tot respectul dar Mircea Geoana nu a dovedit nimic altceva decat ca este un las, un mincinos si nimic mai mult. A mizat pe faptul ca presa reflecta un Basescu incapabil de a face fata intr-o emisiune de dezbatere. Ei, cand matelotul si-a intors privirea catre el, Geoana a inghetat de frica. Tot "curajul" i s-a scurs prin pantaloni direct pe caldaram.
    Ei bine, eu nu imi doresc un asemenea presedinte. Daca prin absurd, voi avea de ales intre Geoana si basescu, atunci voi prefera sa nu particip la vot.

    RăspundețiȘtergere
  8. Geoana a intrat si a urmat cursurile facultatii de Constructii, despre care toata lumea care a trait acele vremuri stie ca era cea mai slaba dintre toate. Imi este rusine ca asa un om a terminat acelasi liceu ca si mine.
    Legat de topic, Crin a facut un pas important spre turul 2. Este adevarat Mircea Geoana are in continuare un avantaj comferit de asezarea teritoriala a PSD-ului in special in zonele rurale. Motivele pentru care spun asta sunt nenumarate, le stim cu totii si majoritatea (daca nu toate) au legatura cu o lipsa profunda de interes pentru politic, pentru beneficiile pe termen lung, coroborata cu lipsa de informare si de viziune a cetateanului roman de rand.
    In ciuda acestor factori, imi asun cu convingere afirmatia ca Antonescu a facut un pas mare in directia turului 2, pentru ca, indiferent de cine cat a punctat in confruntarea Basescu-Antonescu, indiferent de mesajul pe care a incercat Mircea Geoana sa-l transmita (ca el vrea o dezbatere intr-un mediu organizat si nu sa mearga dupa presedinte prin tara ca un catelus), in week-end-ul dinaintea alegerilor o tara intreaga a vorbit despre Basescu si despre Antonescu, ignorandu-l total pe liderul PSD. Pacat de clipurile de campanie (foarte bine facute), de controlul teritorial si de Ion Iliescu. Toti acestia sunt factori foarte puternici pe care acest om politic slab nu stie sa ii foloseasca in lupta pentru Cotroceni

    RăspundețiȘtergere
  9. @ buletinue

    Total de-acord cu tine cu o singura exceptie, invocata de mine si mai sus; nu cred ca Mircea Geoana este in stare sa capaciteze intreaga masinarie de vot a PSD - ului. In acelasi timp cred ca Antonescu va mobiliza mult peste electoratul dur al PNL - ului. Lupta pentru turul al doilea va fi foarte echilibrata, in aceasta riscand sa intre si traian basescu, candidatul care, pana sambata, era sigur de participarea in finala.

    RăspundețiȘtergere
  10. Din pacate, nu pot sa polemizez cu tine, intrucat ai o pozitie partizana. Deci afirmatia ca luai in calcul votul pentru Geoana in turul doi este neadevarata! Da-i inainte!

    RăspundețiȘtergere