miercuri, 16 decembrie 2009

De ce a pierdut Geoana alegerile. Doua idei



***

Ca si multi alti fraieri, si eu am crezut in posibilitatea ca Basescu sa fie inlaturat democratic in acest decembrie 2009. Nu a fost sa fie, iar motivatiile sunt varii si merg de la incapacitatea structurala a individului Geoana de a repurta victorii personale si merg pana la teoria conspirationista a fraudarii alegerilor in virtutea perpetuarii "escului" prezidential. Daca pe cea dintai as marsa si eu, la auzul celei din urma ma pufneste realmente rasul.

Cauzele reale - majore - sunt, in opinia mea, urmatoarele:

- campania desantata anti-Basescu a unei parti a presei audio-vizuale care a avut efect de bumerang in sensul ca o mare parte a celor nehotarati s-au regasit in victimizarea continua a lui Traian Basescu. Hotaratoare in turul al doilea nu au fost voturile liberale ci cele ale nehotaratilor, mobilizati la urne de campania agresiva anti-Basescu.

 - vizita fara sens aparent facuta de catre Mircea Geoana lui Sorin Ovidiu Vantu in contextul in care intregul discurs electoral al lui Basescu era construit in jurul ideii de "mogulism". Hrebenciuc trebuia sa il incuie pe Geoana intr-o camera si sa ii dea drumul de acolo duminica, 06.12.2009 la ora 21. La aceasta ora Prostancul era presedinte. Apropo de Hrebenciuc, dupa esecul candidatului PSD au existat foarte multe voci care l-au declarat terminat. Un prieten mi-a atras atentia astazi asupra unui aspect extrem de interesant; Hrebe a castigat pentru Prostanac Romania, balanta a fost inclinata in cealalta parte de voturile diasporei, adica a unei categorii de votanti care, si in opinia mea - ar trebui exclusa de la votul national. Neplatind impozite catre Statul Roman, acesti indivizi ar trebui sa se concentreze exclusiv asupra civismului sau a activismului politic din noua lor patrie.

Dar aceasta este o alta problema pe care o voi aborda mai pe larg intr-un viitor comentariu.

5 comentarii:

  1. Chiar credeti ca Geoana a avut vreo secunda sanse reale sa castige. Indiferent cate voturi ar fi avut masinaria antrenata din timp de profesionisti ai serviciilor lui Basescu ar fi intors rezultatul. In mod normal voturile din afara tarii (diaspora mi se pare o denumire gresit folosita pentru aceasta categorie de cetateni) au fost majoritar pentru Geoana; acolo a fost frauda cea mai clara si mai usor de comis.
    Sigur ca tradatori de meserie ca Oprescu sau Mitrea ca sa nu mai vorbesc de valutistul de la Cluj, incearca sa sparga PSD-ul pentru ca Basescu isi doreste un PDL puternic si in rest partide firimituri.
    Mie mi se pare ca cea mai importanta cauza a pierderii alegerilor trebui cautata cu un an in urma si anume momentul nenorocit cand PSD a intrat la guvernare. Daca PDL ar fi guvernat singuri in 2009 la aceste alegeri ar fi trebuit sa fure 5 milioane de voturi ca sa castige cele 5 milioane doua sute de mii de voturi, considerand ca membrii PDL sunt 200.000. Ala afost momentul cand Basescu le-a tras-o. Si atunci tot Mitrea a fost cel care a insistat pentru intrarea la guvernare. Basescu nu poate guverna pentru ca este un zero barat. El are nevoie de un PM pe care sa-l tzepuiasca si pe care sa dea vina dupoa aia pentru tzepuiala.

    RăspundețiȘtergere
  2. Garcia,

    Sunt întrutotul de acord cu autorul anonim al comentariului de mai sus: da, intrarea PSD la guvernare, în decembrie 2008, a constituit cheia întregii afaceri clocite de Băsescu. Nu omit, însă, că - între timp - PD şi-a îngroşat rândurile de fanatici ai regimului, şi că aceştia au fost, pe cât de solidari în acţiuni, pe atât de energici, de combativi şi de utili. Vorbesc, desigur, de fanaticii simpli, culeşi din instabila, precara şi ambigua societate românească...

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Anonim, Florin

    Intr-o oarecare masura subscriu la cea cea ce sustineti. Basescu a avut grija sa isi flageleze altenativa de Stanga. Insa, cu toate acestea, eu cred ca Geoana (DA, Prostanacul!), daca ar fi fost inspirat si nu s-ar fi crezut Destept si Smecher, a avut sansa uriasa de al bate pe Basescu in turul al doilea. Ma repet, conditia era doar aceea ca sa NU vorbeasca tampenii si sa NU ii dea apa la moara lui Basescu.

    Ori el s-a crezut atat de smecher incat sa poate organiza un miting POLITIC in Piata Operei din Timisoara si sa se recreeze cateva zeci de minute acasa la Sorin Ovidiu Vantu. Exista o vorba: Dumnezeu iti da, dar in traista nu iti baga.

    Iar presa audio-video gen Antena 3 nu a facut altceva decat sa ii convinga pe nehotarati de faptul ca Basescu este doar o victima inocenta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Doua-trei tampenii nu ar fi trebuit sa stearga cinci ani de mandat basescian, cand singurele realizari au fost cele ale guvernului liberal. PSD nu ar fi trebuit sa intre la guvernare, sunt intru totul de acord. In primul tur, a luat 30% ca e partid mare, cu traditie, iar Crin Antonescu abia 20 ca e un lider mare al unui partid mic. De s-ar fi trezit mai devreme sa il sustina pe Antonescu asa cum o face acum, era altceva. In Romania, pe Basescu il poti bate daca faci majoritate in moment crucial. Degeaba ai facut-o sa il dai jos pe Boc, pentru ca uite la el, l-a inviat Basescu ca p Lazar. Degeaba faci aliante pentru turul doi cu un candidat care e prea delicat pentru lupta cu grobianul. Poate data viitoare vor fi mai intelepti. Toate bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. ADA

    Noi am fost intelepti. "Poporul suveran" in marea lui majoritate, NU! Asta e situatia in care trebuie sa ne ducem zilele.

    RăspundețiȘtergere