luni, 20 februarie 2012

Guvernarea perfecta

***
Ieri, fiind duminica, am primit vizita unor prieteni mai vechi. Ea - apolitica si echidistanta, el - pedelist cu vechi state, candidat pentru un loc de consilier local in localitatea unde domiciliez. Apropo, ca o paranteza, nu stiu cum se face ca, cel putin in localitatea de domiciliu, majoritatea prietenilor mei pe care ii intereseaza si politica, sunt fie pedelisti, fie pesedisti, ba chiar si DD-isti, iar penelisti nu am decat unul singur. E adevarat, de soi, dar doar unul. Bun, deci cafele  - cafele, Jackie-Jackie, Cola-Cola si iata ca am ajuns si la politica. Eu imi spun puctul de vedere, conform caruia Ungureanu este un tradator al PNL iar guvernul lui nu este altceva decat o adunatura de pupili.
El contraargumenteaza, bineinteles, astfel incat sticla de Jack Daniels se duce ca prin minune. Adevarul e ca era si varianta de mic litraj. In fine, doar amanunte neesentiale. In optica lui, Ungureanu va reusi sa unifice dreapta romaneasca, e un bun administrator, are o imagine mult mai bine conturata decat Emil Boc si alte asemenea aberatii. Eu combat cam tot ce afirma el, uneori si de dragul conversatiei. Exasperat de contrele mele, el mi-a pus o intrebare la al carui raspuns, recunosc, a trebuit sa ma gandesc mult in sinea mea, pentru al sintetiza in cateva vorbe. Intrebarea prietenului meu era ce este o buna guvernare?

Sintetic, esenta bunei guvernarii este una destul de simpla; 90% administratie si doar 10% politica. Raspunsul acesta il aveam in minte de multa vreme, deoarece intrebarea care l-a generat m-a framantat in anumite momente. In clipa in care schimbarea culorii politice a unei guvernari va insemna doar inlocuirea oamenilor din frontline iar functionarii capabili vor ramane in post, precum niste adevarati profesionisti, atuci vom avea parte de o guvernare eficienta. Politica trebuie doar sa dea directiile de actiune si nimic mai mult. Aplicarea politicilor macro si microsociale este sarcina functionarilor, a celor care au habar cum se face acest lucru. Spre exemplu, intr-o tara de marimea Marii Britanii, in momentul in care se realizeaza alternanta la guvernare, se schimba doar in jur de trei sute de functionari. Restul raman in posturile lor deoarece ei sunt acolo niste profesionisti care aplica decizia guvernamentala.

In Romania lui Basescu pana si portarii de la institutiile publice de stat au fost numiti pe criterii politice, care nu au nimic de-a face cu profesionalismul. Cat timp aceste tare se vor perpetua, Romania nu va depasi statutul de Cenusareasa a Uniunii Europene.

Un comentariu:

  1. Din cauza ca e perfecta,o astfel de guvernare nu exista. Vreau doar o guvernare buna ,cu mai mult respect pentru cetatenii care,rupand din putinul lor,platesc taxele.Ca statul sa le ofere educatie sistem de sanatate etc. Nu ca sa-i fure .

    RăspundețiȘtergere